483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PIŠEK Albin
Foto: Črtomir Goznik
Galerija slik

PIŠEK, Albin


Rojen: 
20. februar 1930, Hajdina
Umrl:  9. avgust 2011, Ptuj


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval na Bregu, po ptujski gimnaziji pa še prometno šolo v Beogradu.

Najprej je delal kot prometnik na železniški postaji v Račah, za tem pa kot sekretar na Gozdnem gospodarstvu Ptuj. Nato je bil petnajst let tajnik krajevnih skupnosti mesta Ptuj. Od leta 1990 do upokojitve leta 2000 je bil direktor Komunalnega podjetja Ptuj – Vodovod in kanalizacija.

S svojim delom na področju turizma in prireditvenih dejavnosti na Ptuju je veliko doprinesel k bogati turistični podobi mesta in njegovi prepoznavnosti v svetovnem merilu.
Leta 1960 je sodeloval pri nastanku ptujskega kurentovanja, leta 1962 pa je postal stalni član odbora za pripravo kurentovanja na Ptuju. Pri največji slovenski pustni prireditvi je sodeloval v različnih funkcijah, celih petnajst let je bil vodja povorke.
Leta 1965 je postal član Turističnega društva Ptuj in bil od leta 1994 pa vse do svoje smrti njegov predsednik. Med drugim je na Ptuj prinesel dva mednarodna turistična projekta, Narodi v razcvetu in Entente Florale, na njegovo pobudo pa se je Ptuj vključil v projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna, kjer je v konkurenci slovenskih turističnih krajev največkrat zmagal. Bil je tudi med pobudniki za ustanovitev področne turistične zveze Spodnjega Podravja.
Bil je član izvršnega odbora in dva mandata član upravnega odbora Slovenske turistične organizacije, sodeloval pa je tudi v različnih komisijah pri turistični zvezi.

Po upokojitvi se je posvetil še politiki, tako je bil ustanovitelj in petnajst let predsednik mestnega odbora DeSUS na Ptuju, v letih 2006–2010 pa je bil svetnik Mestne občine (MO) Ptuj.

Leta 2005 je prejel plaketo Republike Slovenije za prostovoljno delo na področju turizma, leto zatem naziv častnega občana MO Ptuj, leta 2010 pa mu je Turistična zveza Slovenije podelila zlato plaketo za dolgoletno delo v turistični društveni organizaciji.

 

Viri in literatura
M. Goznik: Leta mu še niso prišla do živega: Osemdeset let Albina Piška, Štajerski tednik, št. 14 (19. 2. 2010), str. 32.
M. Goznik: Vselej za večjo prepoznavnost Ptuja: Zlata plaketa TZS za Albina Piška, Štajerski tednik, št. 92 (26. 11. 2010), str. 6
M. Goznik: Slovo od Albina Piška, Štajerski tednik, št. 63 (16. 8. 2011), str. 22.
S. Podbrežnik: Priznanja za tri prizadevne turistične delavce, Večer, št. 288 (13. 12. 2005), str. 17.
S. Podbrežnik: Albin Pišek, nestor ptujskega turizma (1930–2011), Večer, št. 233 (8. 10. 2011), str. 17.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 25.5.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh