483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PETROV SLODNJAK Marija
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

PETROV SLODNJAK, Marija


Rojena: 
21. december 1933, Sakušak
Umrla:  17. januar 1996, Salzburg


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala v Juršincih, nato gimnazijo na Ptuju. Po maturi (1955) je študirala slavistiko, anglistiko in primerjalno jezikoslovje na Univerzi v Ljubljani. Nato je študij nadaljevala v Gradcu in Salzburgu, kjer je leta 1970 doktorirala z disertacijo s področja bolgarske književnosti z naslovom Die Frau der Bulgarischen Wiedergeburt in den Werken von Ivan Vrazov und Dimitar Talev.

V letih od 1960 do 1967 je službovala v Gradcu. Bila je profesorica angleščine in ruščine na graških gimnazijah ter znanstvena sodelavka graške univerze. Nato je pričela delovati v Salzburgu. Sodelovala je pri ustanovitvi salzburškega Inštituta za slavistiko (1967), kjer je bila pozneje znanstvena sodelavka in docentka ter lektorica za slovenski in bolgarski jezik. Prav tako je predavala bolgarščino, ruščino in starocerkvenoslovanščino. Skupaj s soprogom dr. Petrovom je salzburški univerzi zagotovila mednarodni ugled slavističnega centra.

Je avtorica številnih primerjalno slovanskih jezikovnih študij, pri katerih je praviloma izhajala iz slovenskega jezika. Prav tako se je ukvarjala s slovenskimi dialekti, predvsem s slovenjegoriškim in prleškim narečjem. Bila je organizatorka in aktivna udeleženka številnih simpozijev in kongresov.
Pomembno vlogo je imela tudi pri razvijanju kulturnih in znanstvenih povezav med Salzburgom in Slovenijo ter vodila kulturna srečanja pri društvu Oton Župančič v Salzburgu.

Vsa leta je bila tesno povezana z domovino. Umrla je v Salzburgu, pokopana je na tamkajšnjem osrednjem pokopališču.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 835.
Enciklopedija Slovenije: osmi zvezek, Ljubljana, 1994, str. 331–332.
J. Jeraj: Prof. dr. Marija Petrov - Slodnjak, Rodna gruda: revija za Slovence po svetu, št. 4 (april 1996), str. 37.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh