483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OSOJNIK Franc
Foto: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, 2006, str. 307
Galerija slik

OSOJNIK, Franc


Rojen: 
26. avgust 1900, Janežovci
Umrl:  29. december 1942, Slovenske gorice


Kraj delovanja: 


Franc Osojnik se je rodil v želarski družini in osnovno šolo obiskoval pri Sv. Urbanu (Destrnik). Veljal je za bistrega in vedoželjnega fanta, ki je rad segal po knjigah iz šolske knjižnice. Po končanem šolanju se je odšel učit mlinarstva k stricu Zorčiču.

Pred drugo svetovno vojno se je aktivno vključeval v delovanje destrniškega prosvetnega društva ter Društva kmečkih fantov in deklet. Na njegovo komunistično opredelitev sredi tridesetih let prejšnjega stoletja je najbolj vplivalo druženje z Jožetom Potrčem in Jožetom Lackom, saj se je takrat srečal z revolucionarno misijo. Narodnoosvobodilnemu gibanju se je pridružil po okupaciji leta 1941 in bil z Jožetom Lackom spomladi 1942 med ustanovitelji Slovenskogoriške – Lackove čete, ki je bila prva partizanska skupina v ptujskem okraju. Četa je izvajala sabotažne akcije in napade na okupatorja do avgusta istega leta, ko je bila izdana in uničena blizu Mostja. Iz boja se je uspelo prebiti Francu Osojniku, Mirku Rešu in Jožetu Lacku. Franc Osojnik se je pridružil Ruški četi in si tu nadel ime Kostja. Po ustanovitvi Pohorskega bataljona je bil kot borec poslan na teren v Slovenske gorice, kjer je bil izdan in ubit konec leta 1942.

Pokopan je v skupni grobnici na ptujskem mestnem pokopališču. Na njegovo življenje in delo nas opozarja spominska plošča na njegovem domu v Desencih, po njem pa je bila po vojni poimenovana tudi Osojnikova cesta na Ptuju, Osojnikova ulica v Mariboru in osnovna šola na Ptuju.

 

Viri in literatura
M. Jerenec: Zaslužne osebnosti Destrnika. V: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, Destrnik, 2006, str. 307.
Franc Osojnik - Kostja, Ptuj, 1986.


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh