483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OELTJEN Jan
Foto: Janez Mežan: Jan Oeltjen, 1955, copyright Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
Galerija slik

OELTJEN, Jan


Rojen: 
15. avgust 1880, Jaderberg, Nemčija
Umrl:  13. februar 1968, Ptuj


Kraj delovanja: 


Jan Oeltjen je bil rojen v Jaderbergu na Oldenburškem v premožni kmečki družini. Študiral je slikarstvo v Berlinu pri Franzu Lippischu in ga nadaljeval v letih 1904–1905 v Münchnu. Ob obveznem študiju je obiskoval še svobodno slikarsko šolo. Med študijem in tudi kasneje je veliko potoval po Hercegovini in Dalmaciji, Skandinaviji, Italiji in Franciji. Leta 1910 je na otoku Ischia pri Neaplju spoznal slikarko Elzo Kasimir in naslednje leto sta se poročila. Na Dunaju ga je Elza uvedla v krog Oskarja Kokoschke. Živela sta v Jaderbergu in občasno obiskovala Dunaj in Ptuj. Že v času bivanja v Nemčiji je veliko razstavljal. Leta 1929 je bila njegova pomembna razstava v oldenburškem Augusteumu, kjer so z njim razstavljali še Schmidt-Rottluff, Heckel in Emma Ritter. Tudi v Bremnu so bile istega leta razstavljene Oeltjenove slike in grafike skupaj z Elzinimi in deli Felixa Müllerja.
Leta 1931 sta se z ženo za stalno preselila v Varejo nad Vidmom, kjer je Elza po očetu Alojzu Kasimiru podedovala hišo z vinogradi. Že v dvajsetih letih so Haloze in Haložani postali pomembna tema njegovega ustvarjenja. V ptujskem muzeju se je po drugi svetovni vojni zaposlil kot restavrator in si na gradu uredil atelje. Posebej ga je pritegnila izraznost lesoreza in v dvajsetih letih je Oeltjen naredil več serij lesorezov, ki jih lahko opredelimo kot najmočnejši del njegovega opusa. Na Ptuju je prvič razstavljal leta 1932 s ptujskimi slikarji in naslednje leto je razstava potovala v Kočevje. Razstave Društva slovenskih likovnih umetnikov se je udeležil leta 1957. Leta 1963 mu je VII. mariborska kulturna revija poklonila nagrado za življenjsko umetniško delo.
Ženina smrt je Oeltjena skoraj tragično osamila. Po vojni se je naselil v hišici ob Grajeni pri Ptuju. Pol njegovih kot tudi ženinih del je v Nemčiji, druge pol v Sloveniji. Jan Oeltjen je imel na štajerske slikarje znaten vpliv. Umrl je 13. februarja na Ptuju. Pokrajinski muzej Ptuj mu je ob stoti obletnici rojstva priredil spominsko razstavo njegovih del, v mariborski Umetnostni galeriji pa je bila leta 1981 velika retrospektivna razstava. Njegova dela so stalno razstavljena v oldenburškem Mestnem in Pokrajinskem muzeju, Umetnosti galeriji Maribor in v Pokrajinskem muzeju Ptuj.

Dela (izbor):
- Kopači, 1953
- Sončni vzhod, 1954-55
- Gozd, 1957
- Ob potoku, 1959
- Nedelja, ok. 1914
- Ledolom v Livlandiji, 1920-22
- Trgatev v Halozah, 1920-23


Viri in literatura
I. Sedej: Ptujski slikarji XX. stoletja, Ptuj, 1987.
Š. Cobelj: Spomini na Jana Oeltjena: (1968–1988), Večer, št. 53 (4. 3. 1988), str. 5.
M. Ciglenečki: Slikar Jan Oeltjen v Sloveniji, Časopis za zgodovino in narodopisje, št. 1/2 (2001), str. 59–78.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 768.


Glej tudi

link   dLib.si
link   Kamra
link   UGM


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh