479 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
NEUDAUER Ljuba
Foto: Tednik, št. 42 (17. 10. 1996), str. 15
Galerija slik

NEUDAUER, Ljuba


Rojena: 
3. avgust 1922, Celje
Umrla:  6. oktober 1996, Ptuj


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli in realni gimnaziji v Mariboru (1940) se je vpisala na študij farmacije v Zagrebu, vendar je njeno izobraževanje po dveh semestrih prekinila druga svetovna vojna. Leta 1941 je bila skupaj z družino izseljena v Srbijo, kjer je do konca vojne delala po različnih bolnišnicah (Zlatibor, Čuprija, Kragujevac), nato še v vojni bolnišnici v Mariboru. Leta 1946 je študij nadaljevala na Medicinski fakulteti v Zagrebu in tam leta 1952 diplomirala, leta 1958 pa opravila specialistični izpit iz pediatrije. Kasneje se je strokovno izpopolnjevala v takratnem Mednarodnem centru za otroke v Parizu (1961).

Po opravljenem stažiranju (1954) se je zaposlila v Osnovni zdravstveni službi na Ptuju, po specializaciji (1958) pa je v Zdravstvenem domu na Ptuju prevzela dejavnost zdravstvenega varstva predšolskih otrok. Sočasno je delala tudi kot vodja Dispanzerja za otroke in mladino, samostojne enote ptujskega zdravstvenega doma. Zavzemala se je za ustanavljanje otroških posvetovalnic, predvsem na odročnih krajih v Halozah in Slovenskih goricah, in največ pozornosti posvečala pospešeni precepljenosti otrok v najzgodnejši dobi življenja, zgodnjemu odkrivanju izpaha kolkov, preprečevanju mnogih, v današnjem času že izkoreninjenih bolezni (rahitis) ter pravilni prehrani otrok. Trudila se je vzpostaviti medsebojno sodelovanje vseh strokovnjakov, vključenih v proces zdravljenja. V tem času je tudi več let vodila konziliarno pediatrično službo v Domu za telesno in duševno prizadete otroke v Dornavi, današnjem Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) dr. Marijana Borštnarja in bila od leta 1963 prva predsednica takratne Komisije za kategorizacijo otrok z motnjami v telesnem in duševnem razvoju na Ptuju. Ob zdravstvenem delu je objavljala tudi strokovne članke o hermafroditizmu v otroški dobi. Leta 1977 se je iz zdravstvenih razlogov predčasno upokojila.

Za svoje zasluge je prejela več priznanj, med drugim red zaslug za narod s srebrno zvezdo (1968), priznanje ZUDV dr. Marijana Borštnarja (1978), zlato plaketo Zveze pediatrov Jugoslavije (1979), jubilejno priznanje Rdečega križa Slovenije (1985), priznanje Skupnosti socialnega skrbstva Slovenije (1987), priznanje Pediatrične sekcije Slovenskega zdravniškega društva (1992), zlato plaketo Zveze zdravniških društev Jugoslavije in bronasto značko OF Ptuj.

 

Viri in literatura
L. M. Neudauer: Ženske v medicini, neobjavljena seminarska naloga, Ptuj, 2016.
A. Planinšek: Ob 60-letnici dr. Ljube Neudauer, Tednik, št. 10 (10. 3. 1983), str. 5.
A. Planinšek: Ob 70-letnici dr. Ljube Neudauer, Tednik, št. 30 (30. 7. 1992), str. 6.
A. Planinšek: Dr. Ljubi Neudauer v slovo, Tednik, št. 42 (17. 10. 1996), str. 15.
A. Planinšek: Nekrologi: In memoriam dr. Ljuba Neudauer, Zdravniški vestnik, št. 11 (november 1996), str. 649.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.12.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh