483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin

NEMEC, Valentin


Rojen: 
13. februar 1835, Mezgovci ob Pesnici
Umrl:  24. januar 1894, Sv. Hema (Gurk)


Kraj delovanja: 


Gimnazijo je obiskoval v Mariboru, bogoslovje pa v Gradcu in bil leta 1858 posvečen v mašnika.
Duhovniško službo je začel opravljati avgusta 1859 kot kaplan v Kainachu. Leto kasneje je bil premeščen k Sv. Petru na Ottersbachu. Leta 1861 je v Gradcu uspešno zaključil doktorat bogoslovja. Kmalu zatem je prestopil v krško škofijo in bil nekaj časa kaplan v Beljaku. Kasneje je bil poklican za profesorja cerkvenega prava in cerkvene zgodovine na celovško bogoslovnico, kjer je vestno opravljal svoje delo do leta 1885. Tega leta je bil povišan v stolnega kanonika. Postal je župnik in dekan pri Sv. Hemi na Krki.

Nekaj časa je urejal konservativni časnik Kärntner Blatt, ki ga je ustanovil Andrej Einspieler. Leta 1879 je izdal knjigo o papežu Aleksandru VI., leta 1884 pa je objavil spis o cerkvenih predpisih za farne izpite. Bil je tudi soustvarjalec bogoslovnega časopisa Theologischpraktische Quartalschrift, v katerem je prispeval znanstvene ocene bogoslovnih spisov.

Leta 1871 je postal spraševalec pri župniških izpitih in delo vestno opravljal do smrti. Leta 1874 je bil imenovan za konzistorialnega svetovalca in se je udeleževal sej škofovskega konzistorija, ki škofu pomaga pri vodenju škofije. Bil je domoljub in predan maternemu jeziku, čeprav je živel na nemško govorečem ozemlju.

Viri in literatura
Osebna korespondenca s Francem Zagoršakom, 14. 12. 2015 (hrani KIP).
M.: Cerkveni letopis. Dr. Valentin Nemec, Slovenec: političen list za slovenski narod, št. 22 (27. 1. 1894), str. 3.Glej tudi

link   Zbornik Občine Gorišnica


Prispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 15.12.2015, Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh