483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MURKO Anton
Foto: dLib.si
Galerija slik

MURKO, Anton


Rojen: 
8. junij 1809, Spodnja Voličina
Umrl:  31. december 1871, Spodnje Hoče


Kraj delovanja: 


Anton Murko, nekdanji nadžupnik in dekan Hoč ter pomemben slovenski jezikoslovec, se je rodil pri Sv. Rupertu v Slovenskih goricah, današnji Voličini pri Lenartu. Rodil se je v družini kmeta in gornika. Skupaj z bratoma se je šolal na mariborski gimnaziji.
Po končani gimnaziji se je odločil za študij filozofije na liceju v Gradcu, kjer je spoznal pomembne slovenske kulturnike in politike. Ker ni imel denarja, je študij začasno opustil in stopil med frančiškane. Po nekaj mesecih si je premislil in izstopil. Potem se je preživljal tako, da je za Vida Rižnarja prepisoval, jezikovno popravljal ter prevajal svetopisemska in slovstvena dela. Leta 1829 je vendarle končal študij filozofije in si zaželel, da bi študiral medicino. V času negotovosti in pomanjkanja denarja za študij je sprejel ponudbo graškega knjigarnarja Johanna Lorenza Greinerja, da napiše nemško-slovenski in slovensko-nemški slovar, vsakemu pa doda tudi nemško in slovensko slovnico. Murko se je z aro na Greinerjev honorar odpravil na Dunaj in se tam vpisal na medicinsko fakulteto, sicer pa pridno zahajal v dvorno knjižnico, kjer je služboval Jernej Kopitar. V knjižnici je Murko nabiral gradivo za slovarja in hkrati bil v stiku s Kopitarjem. Že v kratkem se je moral odpovedati študiju medicine in se vrniti v Gradec, kjer je ob skromnem honorarju in gmotni podpori kaznilniškega kurata Marka Glaserja živel siromašno. Držal se je pogodbe in jo leta 1832 izpolnil. Najprej je izšel jezikovni učbenik slovenščine in isto leto še slovensko-nemški ročni besednik, naslednje leto pa nemško-slovenski ročni besednik. Po končanem delu zopet brez kruha in naveličan revščine je na prigovarjanje in s posredovanjem prof. M. Robiča leta 1832 končno stopil v bogoslovje.
Anton Murko je bil jezikoslovec le kratek čas, v mladih letih. S svojo slovnico in besednjakoma pa se je zapisal v slovensko narodno zavest in omiko kot utrjevalec slovenskega knjižnega jezika. Življenje ga je popeljalo k drugim nalogam, ki so ga povzdignile kot osebnost. Iz preprostega kmečkega rodu se je povzdignil v izbrano elito štajerske prestolnice, potem pa kot ugleden cerkveni dostojanstvenik storil mnogo dobrega za svoje farane v Zavrču in Hočah. Dr. Anton Murko je svoje življenje sklenil v Hočah na silvestrovo leta 1871.


Dela (izbor):
- Theoretisch-practische slowenische Sprachlehre für Deutsche, nach Volkssprecharten der Slowenen in Steiermark, Kärnten, Krain und Ungarns westlichen Districten, 1832
- Slovensko-nemški in nemško-slovenski ročni besednik, 1833
- Theoretisch-practische Grammatik der slowenischen Sprache in Steiermark, Kärnten, Krain und dem illyrischen Küstenlande, 1843


Viri in literatura
Murkov zbornik: Referati s simpozija Anton Murko in njegov čas, Maribor, 1999.
B. Hartman: Hoški nadžupnik in dekan dr. Anton Murko (1809-1871), jezikoslovec in utrjevalec slovenskega knjižnega jezika, Hoče, 1998.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 739.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   dLib.si
link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh