483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MRGOLE JUKIČ Tjaša
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

MRGOLE JUKIČ, Tjaša


Rojena: 
9. september 1956, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v rojstnem Ptuju. Izobraževanje je nadaljevala v Ljubljani na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN), kjer je študirala sociologijo – raziskovalno analitično smer in diplomirala leta 1982.
Prvo zaposlitev je dobila na ptujski gimnaziji leta 1981, leto kasneje pa se je zaposlila na delovnem mestu arhivistke v Zgodovinskem arhivu Ptuj, kjer je bila 18 let vodja referata za upravo in sodstvo. Za delo na področju arhivistike je leta 1997 pridobila naziv arhivska svetovalka. Poleg rednega dela se je lotevala številnih odmevnih projektov in se uveljavila kot avtorica strokovnih in poljudnih člankov, kot urednica, soavtorica in avtorica razstav, predavateljica in mentorica mladim raziskovalcem. Njene najbolj odmevne razstave so: Tudi na Ptuju so igrali tenis (1995), Dijaški dom, moj drugi dom (1995), 110 let Turističnega društva Ptuj (1996), Mostovi Ptuja (1997), največji projekt pa je Dekleta in šola (od 1998 do 2001), v okviru katerega so pripravili razstave, dva zbornika ter gostovanja po Sloveniji, v Italiji in Avstriji.

Leta 2001 je prevzela mesto direktorice Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in knjižnico vodila en mandat. Pod njenim vodstvom so v knjižnici zaradi spremenjene zakonodaje uredili financiranje, posodobili poslovanje ter razširili ponudbo knjižničnih storitev. Pričeli so s projekti digitalizacije ter projekti za širjenje bralne kulture, za popularizacijo knjižnice pa so skrbeli s številnimi prireditvami in razstavami. Velik dosežek je bil nakup bibliobusa leta 2003 in vzpostavitev mreže petdesetih postajališč; bibliobus danes predstavlja pomemben sestavni element delovanja knjižnice.
Po izteku mandata direktorice (2006) je prevzela mesto vodje oddelka Potujoče knjižnice. Že leta 2003 je opravila bibliotekarski strokovni izpit, leta 2013 pa je pridobila naziv višja bibliotekarka. Dejavna je tudi v bibliotekarskih strokovnih združenjih; leta 2006 je bila imenovana za članico izvršnega odbora Sekcije za potujoče knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS), leta 2009 pa so jo izvolili za predsednico sekcije in to delo opravlja že tretji mandat. Od leta 2014 je tudi predsednica strokovnega odbora ZBDS.
Kot vodja sekcije je organizirala srečanja potujočih knjižnic Slovenije v Ravnah na Koroškem (2010), Mariboru (2012) in v Ajdovščini (2014). Od leta 2009 je urednica glasila Potujoče novice. Je tudi avtorica raziskave Slovenske potujoče knjižnice v številkah, ki jo opravlja med slovenskimi potujočimi knjižnicami.

Za uspehe, dosežene na področju kulture, je leta 2000 prejela oljenko, priznanje Mestne občine Ptuj. Za razstavo Zgradili so ga v 33 dneh in nočeh je leta 2000 prejela zlati spominski znak 1. inženirske brigade Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije (NOV in POS). Sodeluje tudi pri uvajanju mentorjev mladinskega raziskovalnega dela in je recenzentka raziskovalnih nalog na državnih tekmovanjih Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) za področje družboslovja. Za desetletno recenzentsko delo pri mladinskem raziskovalnem delu je prejela bistroumovo plaketo (2002), za dvajsetletno recenzentsko delo pa srebrno priznanje ZOTKS (2013).
Kot zunanja sodelavka sodeluje z Radiem Ptuj, kjer od leta 1996 vodi lastno pogovorno oddajo z naslovom Povabilo na kavo. Je tudi ustanovna članica humanitarnega kluba Soroptimist Ptuj (2001), en mandat je bila tudi njegova predsednica (2003–2005).

 

Viri in literatura
T. Mrgole Jukič: Življenjepis z opisom dosedanjega dela, marec 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 11.4.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh