483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MOLK Srečko
Foto: Stanislav Zebec
Galerija slik

MOLK, Srečko


Rojen: 
13. januar 1979, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Unikatni oblikovalec lesenega nakita Srečko Molk se je nad oblikovanjem lesa navdušil že v otroštvu. Tako je po končani osnovni šoli na Ptuju šolanje nadaljeval na Srednji lesarski šoli v Mariboru. Po opravljenem srednješolskem izobraževanju (1998) je nekaj let delal pri različnih mizarjih, zatem pa se je posvetil samostojnemu oblikovanju lesa oziroma rezbarjenju.

Sprva je rezbaril preprostejše predmete, nato se je loteval vedno večjih izzivov, kot so okvirji za ogledala in pohištvo. Leta 2005 se je pričel ukvarjati z izdelovanjem unikatnega lesenega nakita. Izdelke pod blagovno znamko Srečko Molk, katere vizija je sodelovanje z naravo in spoštovanje do nje, ustvarja v ateljeju v Fürstovi hiši na Ptuju. Njegovi izdelki so v večini ustvarjeni iz lesa, najdenega na tleh, oziroma iz lesa, prejetega v dar. Narejeni so samo iz lesa ali pa v kombinaciji lesa s poldragimi in dragimi kamni ter drugimi plemenitimi kovinami. Nakit izdeluje tako po lastnem navdihu kakor tudi po naročilu strank, med katerimi so tudi priznani slovenski modni ustvarjalci. Pri svojem delu si izmenjuje ideje in sodeluje z drugimi oblikovalci nakita, med drugim z Olgo Košica, Natašo Grandovec, Hubertom Širokom in drugimi.

Nakit redno razstavlja v galerijah po Sloveniji in tujini. Je član Društva oblikovanja nakita Slovenije, s katerim je znotraj Bilateralnega fokusa leta 2009 sodeloval na mednarodni razstavi v Ljubljani, leta 2015 se je predstavil tudi na svetovni razstavi Expo v Milanu in v slovenskem paviljonu v Shenzhenu na Kitajskem.

 

Viri in literatura
M. Panter: Slovenski nakit, ki je obšel svet, Dnevnik, št. 230 (3. 10. 2016), str. 20.
S. Cafuta: Novi obrazi lesa, Ptujčan, št. 9 (15. 9. 2008), str. 19.
S. Pičerko Peklar: Ptujski obraz: ustvarjalec nakita iz lesa, Večer, št, 212 (12. 9. 2008), str. 24.
K. Repina: Les je lep, Bonbon, št. 17 (8. 6. 2010), str. 18–19.
Srečko Molk, pridobljeno 7. 10. 2016 s spletne strani http://www.sreckomolk.com


Glej tudi

link   Osebna spletna stran


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 14.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh