483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MOHORIČ Srdan
Foto: Stojan Kerbler
Galerija slik

MOHORIČ, Srdan


Rojen: 
30. maj 1953, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Mladost je preživel na Ptuju, v hiši na Muzejskem trgu 1 (nekdanji dominikanski samostan). Njegove prve izkušnje s fotografijo segajo v čas osnovne šole. V srednji strojni tehnični šoli ga je fotografija še bolj pritegnila, tako da je razmišljal celo o likovni akademiji. Poklicna pot ga kasneje sicer vodila v tehniko, ostala pa mu je ljubezen do lepega.

Leta 1974 se je zaposlil v Tovarni glinice in aluminija (TGA) v Kidričevem in v tovarni ostal do upokojitve leta 2007. Tu se je srečal s fotografom Stojanom Kerblerjem, ki mu je bil vzornik in mentor pri fotografskem delu. Leta 1976 je skupaj s kolegi ustanovil Foto kino klub DPD Svoboda Ptuj, ki ga je kot predsednik vodil vse do leta 1990, torej v obdobju, ko je bil klub najbolj dejaven. V tem času je bil Ptuj eden od uspešnejših središč jugoslovanske fotografije.

Vzporedno z rastjo kluba je rasla tudi Mohoričeva fotografija. Že leta 1976 je sam izdeloval svoje fotografije; prve fotografije, ki jih je uspešno razstavljal, so bili posnetki kurentovanja. Že od začetka delovanja kluba je uspešno razstavljal po Jugoslaviji, uspehe pa je dosegal tudi na vsejugoslovanskih razstavah na Ptuju, kamor je klub vsako drugo leto povabil fotografe iz vse Jugoslavije. Srdan Mohorič je bil nagrajen že na prvi razstavi Ptuj 1978 in to za zbirko fotografij Podhodi, ki prikazuje človeka v urbanem okolju. Dve leti pozneje je dobil nagrado za zbirko fotografij Sejem, s katero je na izviren način prikazal ptujski živinski sejem.
Sodeloval je na številnih razstavah po Srbiji, Hrvaški, Bosni in Sloveniji oz. na področju tedanje Jugoslavije ter na vseh razstavah, ki jih je organiziral Foto kino klub Ptuj.
Sam šteje za svoj največji uspeh na področju razstavne fotografije dodelitev naslova amaterja I. razreda.

Po prenehanju delovanja Foto kino kluba leta 1991 je opustil aktivno ukvarjanje s fotografijo vse do leta 2003, ko se je začel posvečati digitalni fotografiji. Dejavno sodelovanje pri časopisu Aluminij ga je spodbudilo, da se je še bolj zavzeto lotil fotografiranja tovarne v Kidričevem. Hkrati je spoznaval, da se lepota skriva v bližnjih posnetkih, in to lepoto predstavil v zbirki Planet aluminij leta 2007. Druga skupina njegovih tovarniških fotografij so posnetki tovarniških stavb, ki pričajo o korenitih spremembah tovarniškega ambienta na začetku 21. stoletja, posebej ko jih primerjamo z zgodnejšimi fotografijami Stojana Kerblerja. Tovarniške fotografije, nastale med letoma 2006 in 2013, je predstavil na obsežni razstavi z naslovom Fabrika leta 2013. Razstava ob avtorjevi 60-letnici je bila posvečena tudi 60. obletnici Taluma.

Srdan Mohorič je od leta 2008 član Foto kluba Maribor in redno razstavlja na klubskih letnih preglednih razstavah. Leta 2010 je bil v sodelovanju s ptujsko knjižnico predstavljen tudi cikel njegovih fotografij Zazrt v staro podobo, ki prikazujejo življenje knjižnice skozi oko fotografa.
V okviru fotografiranja za časopis Aluminij je leta 2009 prejel nagrado Papirus 2009 za najboljšo naslovnico internih glasil v Sloveniji.

Samostojne razstave (izbor):

- Planet aluminij, Salon umetnosti, Ptuj, 2007
- Planet aluminij, Fotogalerija Stolp, Maribor, 2008
- Planet aluminij, Razstavišče gradu Sevnica, 2009
- Utrinki iz zbirke Planet aluminij, Razstavišče v Društvu upokojencev, Ptuj, 2009
- Zazrt v staro podobo, razstavišče Knjižnice Ivana Potrča, Ptuj, 2010
- Fabrika, Galerija FO-VI, Strnišče pri Kidričevem, 2013
- Fabrika, avla Taluma, Kidričevo, 2013

Klubske razstave (izbor):

- Klubska razstava Fotokluba Maribor, Fotogalerija Stolp, Maribor, 2009
- Klubska razstava Fotokluba Maribor, Fotogalerija Stolp, Maribor, 2010
- Klubska razstava Fotokluba Maribor, Galerija Stolp v Starem gradu, Celje, 2010
- Klubska razstava Fotokluba Maribor, Fotogalerija Stolp, Maribor, 2011
- Ptujski fotografi, Vodnikova domačija, Ljubljana, 2012
 


Viri in literatura
S. Mohorič: Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si, december 2015 (hrani arhiv KIP).
M. Ciglenečki: Fabrika: razstava Srdana Mohoriča v Galeriji FO.VI v Strnišču, Aluminij, št. 11 (nov. 2013), str. 20–21.
M. Vicari: Fabrika. V: Srdan Mohorič, Fabrika, Ptuj, 2013, str. 5–7.
M. Ciglenečki: Ptujski fotograf o knjigah, knjižnici, bralcih in knjižničarjih, pesnikih in pisateljih. V: Srdan Mohorič, Zazrt v staro podobo, Ptuj, 2010, str. 9–15.


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.12.2015, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh