483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MOHORIČ Milena
Foto: Delo, št. 86 (15. 4. 1993), str. 16
Galerija slik

MOHORIČ, Milena


Rojena: 
16. avgust 1905, Ormož
Umrla:  18. avgust 1972, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Milena Mohorič se je rodila v Ormožu v družini sodnika dr. Frana Mohoriča. Po gimnaziji je leta 1928 diplomirala iz germanistike, literarne vede in slovenske književnosti. Do leta 1933 je bila profesorica v Ljubljani, Novem mestu in Kranju. Poročila se je z znanstvenikom in književnikom Vladimirjem Premrujem. Zaradi političnih razmer je v letu 1933 opustila državno službo in nato delovala kot pisateljica in prosvetna ter politična aktivistka. Med letoma 1927 in 1941 je v revijah in časnikih objavila okrog štirideset kratkoproznih besedil za odrasle in mladino, ki jih je objavljala predvsem v Ženskem svetu in Modri ptici pa tudi v Jutru, Ljubljanskem zvonu, Književnosti, Mladini, Naši ženi in Novem času. Med drugim je napisala tudi številne članke o literaturi, umetnosti in kulturi, razprave o ženskem vprašanju, kritike, nekrologe in jubilejne zapise.

Med italijansko okupacijo je bila leta 1942 aretirana in odpeljana v internacijo na Rab in pozneje v Visco pri Palmanovi. Po italijanski kapitulaciji se je leta 1944 spet pridružila partizanskemu gibanju, kjer so ji bile zaupane visoke funkcije na osvobojenem ozemlju. Po osvoboditvi je na ministrstvu za socialno politiko skrbela za varstvo mater, otrok in mladine. Predavala je na Višji pedagoški šoli in predvsem veliko pisala. Leta 1949 je bila obtožena informbirojevske (prosovjetske) miselnosti. Po vsem tem so ji odpovedali živci in bila je internirana v Bolnišnici za živčne in duševne bolezni v Polju, kjer je dočakala smrt. Med vojno in po njej je postalo njeno pisanje predvsem propagandistično.

Njena biografija obsega nad sto biografskih enot. Pisala je pesmi, prozo, kritike, eseje in članke. Vse svoje življenje se je ukvarjala z ženskim vprašanjem in osrednje literarne osebe njenih besedil so največkrat ženske, ki večinoma prihajajo iz meščanskega okolja.

Dela (izbor):
- Korenove Saše učna doba, 1940
- Slike iz partizanske bolnišnice, 1944
- Motivi z Raba: zbirka feljtonov, 1946
- Samotni breg, 1947
- Hiša umirajočih, 1975
- Zgodbe iz tridesetih let, 2010


Viri in literatura
C. Zagorski: Prezrto pisateljsko ime – Milena Mohorič: Od izrazito realistične pripovedi do čustvene izpovedi, Delo, št. 86 (15. 4. 1993), str. 16.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 726.
M. Mohorič: Zgodbe iz tridesetih let, Ljubljana, 2010.
H. Srnec: Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih, Središče ob Dravi, 2014, str. 126.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Rtvslo.si
link   Dnevnik
link   Jezik in slovstvo
link   Wikipedia
link   Pogledi.si
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh