478 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
x



Spodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MIKŠA Franc
Foto: Nebojša Tejić
Galerija slik

MIKŠA, Franc


Rojen: 
16. november 1953, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je na Ptuju, mladost pa je preživel v Ormožu, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Šolanje je nadaljeval na takratni Gimnaziji Dušana Kvedra na Ptuju in leta 1972 maturiral. Leta 1977 je diplomiral iz mednarodnih odnosov na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo oz. na današnji Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani. Leta 1979 je bil na strokovnem izpopolnjevanju na Mednarodnem inštitutu za politiko in gospodarstvo v Hamburgu. Leta 1997 je magistriral iz mednarodnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Z diplomacijo se ukvarja že od leta 1979. Bil je konzul na Generalnem konzulatu SFRJ v Celovcu (1987–1991), pooblaščeni minister in namestnik stalnega predstavnika na Stalni misiji Republike Slovenije (RS) pri Uradu OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi (1997–2001), izredni in pooblaščeni veleposlanik RS na Irskem (2005–2009), od septembra 2013 pa je izredni in pooblaščeni veleposlanik v Švici in v Kneževini Liechtenstein. V letih 2015 in 2016 je vodil tudi Kontaktno veleposlaništvo zveze NATO za Švico.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve je bil med drugim podsekretar, svetovalec vlade, vodja Sektorja za sosednje države in državni podsekretar v Sektorju za mednarodno pravo. Bil je predsednik delovnega komiteja in generalni sekretar Delovne skupnosti Alpe-Jadran v letih 1995 in 1996, član delovne skupine EU za Mednarodno kazensko sodišče, predsednik nacionalne Komisije za mednarodno humanitarno pravo, predsednik Odbora za kulturno dediščino po Sporazumu o nasledstvu nekdanje SFRJ, član komisije Vlade RS za pogajanja s tujimi upniki idr. Sodeloval je na številnih mednarodnih konferencah, srečanjih in v uradnih delegacijah RS.

Z ženo Amalijo Jelen Mikša, dolgoletno novinarko Televizije Slovenija, imata hčerko Stašo.

V letu 2014 se je predstavil tudi kot pisatelj z literarnim prvencem, romanom Njegova Ekscelenca Christian Grasset, leta 2016 pa je pri Založbi Obzorja Maribor izšel njegov drugi roman Klinc, pa še Trst!.

 

Viri in literatura
F. Mikša: Njegova Ekscelenca Christian Grasset, Dob pri Domžalah, 2014, str. 279.
F. Mikša: Klinc, pa še Trst!, Maribor, 2016, str. 364.


Glej tudi



Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  Natisni



Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh