483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MEŠKO Jakob
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MEŠKO, Jakob


Rojen: 
9. julij 1824, Savci
Umrl:  13. julij 1900, Juršinci


Kraj delovanja: 


Velik narodni buditelj Jakob Meško se je rodil v Savcih pri Tomažu v Slovenskih goricah. Oče ga je poslala v varaždinsko gimnazijo. Študiral je filozofijo in bogoslovje v Gradcu. Tam je obiskoval tudi pedagoški tečaj in zavod za vzgojo gluhonemih. Bil je kaplan v Arvežu (Avstrija), pri Sv. Juriju ob Ščavnici, v Središču in na Ptuju. Župnik je bil v Marenbergu (Radlje) in pri Sv. Lovrencu, kjer je bil tri leta župnik tudi mlademu kaplanu Antonu Aškercu, kjer je z zanimanjem sledil pesnikovemu razvoju. Kjerkoli je služboval, je budil med ljudmi slovensko narodno zavest.
Na Ptuju je opravljal delo ravnatelja glavne šole in bil med ustanovitelji čitalnice leta 1861. Od leta 1867 pa vse do smrti je bil župnik pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah. Imenovan je bil za lavantinskega častnega kanonika (1893). Cerkev pri Sv. Lovrencu je dal popraviti in preslikati, sezidati zakristijo, postaviti novo pridižnico in nove stole. Njegovo zlato mašo 8. avgusta 1897 so praznovali kot narodni tabor, na katerem se je zbralo ljudstvo Slovenskih goric in Ptujskega polja. Že v prvih službah na slovensko-nemški meji, zlasti pa na marenberški šoli, kjer je poučeval slovenščino, je budil slovensko narodno zavest. Leta 1870 je osnoval Politično in narodno-gospodarsko društvo in v njem večkrat predaval o gospodarskih, političnih in kulturnih vprašanjih.
Meško se je kot zaveden Slovenec močno zanimal za Prekmurce, ki so živeli ločeno od matičnega naroda v tedanjem ogrskem delu države. Nekaj časa je dopisoval v mesečnik Prijatelj, njegov najpomembnejši prispevek, narodopisna črtica Prekmurci, pa je bil objavljen v Kresu leta 1882. V črtici skuša bralcem predstaviti Prekmurce po njihovih zunanjih značilnostih, veri in kulturi. V svoji predstavitvi Prekmurcev piše še o politični situaciji, šolstvu in knjigah. Spis, s katerim je skušal vsaj malo osvetliti pozabljene Slovence v Prekmurju, konča s prekmursko-goričko pesmico.

Dela (izbor):
- Prekmurci, 1882

Objavljal je daljše sestavke:
- Iz Ptuja v Zagreb, 1874
- Turki, 1877
- Anton Magdič, 1880


Viri in literatura
M. Šteiner: Jakob Meško in Prekmurci: »Prekmurci kakor Slovani v obče pojo radi pesmi«, Delo (29. 9. 1994).
Slovenski biografski leksikon: Druga knjiga, Ljubljana, 1933-1952, str. 105.


Glej tudi

link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh