483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MEŠKO Franc Ksaver
Foto: dLib.si
Galerija slik

MEŠKO, Franc Ksaver


Rojen: 
28. oktober 1874, Gornji Ključarovci
Umrl:  11. januar 1964, Slovenj Gradec


Kraj delovanja: 


Franc Ksaver Meško se je rodil v Ključarovcih pri Ormožu kot četrti izmed sedmih otrok. V letih 1882–1885 je Meško obiskoval ljudsko šolo pri Sv. Tomažu. Jeseni 1886 se je vpisal v nižjo gimnazijo na Ptuju, ki jo je vestno opravljal. V peti letnik gimnazije je stopil v Celju, ki jo je obiskoval štiri leta. Po daljšem premisleku se je Meško odločil za študij bogoslovja, hkrati pa je sklenil, da se bo še naprej posvečal literarnemu delu. V Mariboru ni našel želenega miru ter pravega načina oblikovanja in dozorevanja za duhovništvo, zato se je v tretjem letniku odločil oditi v Št. Pavel v Labodsko dolino. Kot duhovnik je kasneje služboval največ na Koroškem, v Škocjanu, Velikovcu, v Mariji Zilji, na Brezjah, v Radovljici, Šentanelu in skoraj polovico življenje na Selah. Med prvo svetovno vojno so Meška kot veleizdajalca avstrijske oblasti zaprle v Beljaku, leta 1919 pa je moral zapustiti avstrijsko Koroško. Med drugo svetovno vojno je bil najprej zaprt, nato pregnan na Hrvaško, od koder se je po težkih doživetjih prek Bosne in Srbije prebil v samostan v Stično, kjer je dočakal konec vojne. V svojo župnijo na Sele pri Slovenj Gradcu se je vrnil 15. junija 1945.
Uveljavil se je na številnih literarnih področjih. Pisal je pesmi, črtice, novele, povesti, romane, drame in mladinske spise. Njegove pesmi so bile deležne dobrih ocen. Že njegov prvi roman Kam plovemo (1897) je zbudil mnogo pozornosti. V njegovih črticah je slovenska literarna kritika zaznala zgled ruskih realistov in zahodnih simbolov. V lirični prozi, ki jo je objavljal v Domu in svetu, je čutiti Cankarjev vpliv. V njej se je še bolj približal simbolizmu. Slovenska matica mu je izdala njegovo najobsežnejšo delo, roman Na poljani (1907), v katerem je vas Poljane povzdignil v simbol domovine in oznanjal vero v moč ljubezni. Kot dramatik je že pred prvo svetovno vojno napisal dramo Mati (1914), v kateri je prikazal simbolično podobo domovine. Literarna kritika ga prišteva med pomembne slovenske dramske oblikovalce kmečke drame. To priznanje si je zaslužil z dramo Pri Hrastovih (1921).
Napisal je še misterij Henrik, gobavi vitez in dramo Na smrt obsojeni, ki jo je po osvoboditvi predelal v dramo Koroška bol, ljudsko igro narodnoobrambnega značaja. Zelo zanimivo je njegovo delo o prvi svetovni vojni z naslovom Naše življenje. Znani sta tudi razmišljajoči črtici Ob tihih večerih (1904) in Mir božji (1906). Ob tihih večerih so Meškove najboljše črtice. V zbirki je 11 črtic, ki predstavljajo vrh Meškovega pesniškega in pripovednega dela. Umrl je 11. januarja 1964 v Slovenj Gradcu.

Dela (izbor):
- Iz srca in sveta, 1918
- Kam plovemo?, 1897
- Slike in povesti, 1898
- Ob tihih večerih, 1904
- Mir božji, 1906
- Na Poljani, 1907
- Na smrt obsojeni?, 1908


Viri in literatura
R. Belec: Spominska razstava ob 130. – letnici rojstva in 40. – letnici smrti, razstavna zloženka, Ormož, 2004.
S. Janežič et al: Franc Ksaver Meško: 1874-1964: ob 120-letnici rojstva in 30-letnici smrti, Ormož, 1994.
A. Oven: Ksaver Meško: njegov razvoj v življenju in literarnem udejstvovanju, Maribor, 1934.
R. Mlinar: Šepetanje lip: roman o Francu Ksaverju Mešku, Celovec, 2010.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 698.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   dLib.si
link   Wikipedia
link   Kamra


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh