483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAUČEC Jože
Foto: Tednik, št. 10 (15. 3. 1973), str. 9
Galerija slik

MAUČEC, Jože


Rojen: 
7. januar 1907, Bogojina
Umrl:  19. marec 1972, Ptuj


Kraj delovanja: 


Jože Maučec je obiskoval gimnazijo v Murski Soboti, v petem razredu je zaradi ukinjanja višjih razredov odšel v Ljubljano, kjer je nadaljeval gimnazijo in jo tudi končal. V času 1932−1933 je urejal prekmurski tednik Novine, ki ga je vsebinsko popestril in povečal njegov obseg. V tem časniku je leta 1932 objavljal svoj spis Zgodovina Slovenske krajine, kjer je pisal o političnem položaju Evrope in drugih držav. Pridobil je nove sodelavce kulturnih in gospodarskih člankov ter objavljal črtice slovenskih pisateljev. V Klekov pretežno narečno pisani časopis je vpeljal knjižno slovenščino v največji možni meri.

Tudi med drugo svetovno vojno je nadaljeval svoje pisanje in pisal v sočasno izhajajoči Kalendar Srca Jezušovoga. Pol leta je bil profesor zgodovine in zemljepisa. Že na začetku leta 1942 je bil z ukrepom novega ravnatelja premeščen v Kisvardo na ukrajinski meji. Po osvoboditvi je bil pol leta ravnatelj soboške gimnazije (1945−1946), nato pa je bil premeščen/poslan na Jesenice. Jeseni istega leta se je preselil na Ptuj, kjer se je ustalil in bil deset let redni profesor na gimnaziji, nato pa ravnatelj šolskega centra kovinske stroke. Ob pedagoškem delu je bil dolgoletni predsednik Turističnega društva Ptuj, organiziral je pustne prireditve in bil pobudnik Kurentovanja na Ptuju. Pisal je turistične vodnike, brošure, časopisne članke o zgodovini in znamenitostih Ptuja ter okolice, vodil turistične izlete po Evropi. Deloval je v Zgodovinskem društvu. Posvečal se je tudi kartografskemu delu in leta 1934 izdelal zemljevid Slovenska krajina (nova izdaja leta 1957), kjer je krajevna imena dosledno označil po ljudskem poimenovanju, z jezikoslovno natančnimi naglasnimi znamenji.

Profesor Jože Maučec je naklonjenost do Porabja in porabske manjšine izkazoval s sodelovanjem pri knjižni izdaji Slovensko Porabje (1945). Na Ptuju je živel in deloval 26 let in veljal za enega najbolj zagnanih turističnih in kulturnih delavcev. Bil je velik prijatelj akademskega slikarja Janeza Mežana.

 Dela (izbor):
- Vodnik po Ptuju in okolici, 1957
- Ptuj: Slovenija Jugoslavija, 1961


Viri in literatura
J. Ftičar: Spomin na profesorja Jožeta Maučeca (1907−1972), Ptujčan, št. 12 (21. 12. 2007), str. 20.
J. Graj: O tretjem »velikem« Jožefu, Vestnik, št. 35 (5. 9. 1991), str. 11.
V. Novak: Profesorju Jožetu Maučecu v spomin, Stopinje 1973, str. 71-74.


 


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 15.4.2016, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh