483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MATJAŠIČ Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MATJAŠIČ, Franc


Rojen: 
3. oktober 1864, Sakušak
Umrl:  8. december 1930, Rabelčja vas


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Juršincih in na Ptuju ter v letih 1877−1879 gimnazijo na Ptuju in v Mariboru. Končal je Vinarsko in sadjarsko šolo v Mariboru ter opravljal privatno prakso na Hrvaškem. Leta 1988 je bil imenovan za potovalnega vinarskega učitelja v Mariboru ter po treh letih postal vinarski komisar za zatiranje trtne uši na slovenskem Štajerskem. Kmalu zatem je bil imenovan za vinarskega nadzornika za vso Štajersko pri namestništvu v Gradcu, kjer je služboval do leta 1918.

Med leti 1918–1922 je bil višji vinarski nadzornik za Slovenijo v Ljubljani. Nato je bil na lastno prošnjo premeščen na Ptuj, kjer je kmalu vstopil v pokoj. Veljal je za strokovnjaka z zelo obsežnim teoretskim in praktičnim znanjem. Vodil je obnavljanje vinogradov, ki so bili uničeni od trtne uši, in pomagal revnejšim vinogradnikom z brezobrestnimi posojili. Pisal je strokovne razprave in članke ter jih objavljal v Kmetovalcu, publikacijah Deutsche Weinzg, Österreich Weinzg …

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 680.
Slovenski biografski leksikon: peti zvezek, Ljubljana, 1933, str. 70.


Glej tudi

link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh