483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MATJAŠIČ Alojz
Foto: Laura (Tednik 10. 8. 1995, str. 8)
Galerija slik

MATJAŠIČ, Alojz


Rojen: 
7. maj 1928, Maribor
Umrl:  16.6.2017, Gorišnica


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Gorišnici, nižjo realno gimnazijo na Ptuju. Že kot osnovnošolec je pokazal nadarjenost za igranje. Tik pred koncem druge svetovne vojne je z rojakom Zlatkom Šugmanom in somišljeniki pripravil igri Darinka in Kovačev študent. Takoj po vojni se je priključil gledališki skupini Zarja, ki je delovala pod vodstvom Danijela Šugmana v Gorišnici. Leta 1946 je v okviru Prosvetnega društva (PD) Ruda Sever Gorišnica pomagal ustanoviti mladinsko gledališko skupino, ki je leto kasneje s predstavo Ta veseli dan ali Matiček se ženi dosegla prvo mesto na republiškem tekmovanju podeželskih gledaliških skupin.

Leta 1950 je bil na avdiciji sprejet v ptujsko poklicno gledališče, kjer je redno nastopal osem let. Igralskih spretnosti se je učil na raznih tečajih, leta 1956 pa je na podlagi vloge kneza Piccolominija v Celjskih grofih in Tinčeta v Vdovi Rošlinki prejel naziv poklicnega dramskega igralca. Kljub povabilu se iz družinskih razlogov ni odločil za študij igralstva na akademiji, iz istega razloga je zavrnil zaposlitev na odrih hrvaških in slovenskih poklicnih gledališč, kamor so ga vabili po ukinitvi ptujskega poklicnega gledališča. Kot knjigovodja se je najprej redno zaposlil v ptujski mlekarni, kasneje pa kot davčni referent v podjetju Haloški biser, kjer je ostal do upokojitve. Čeprav se je z ukinitvijo ptujskega poklicnega gledališča (1958) njegova poklicna igralska pot končala, je ostal dejaven na odrih ljubiteljskih gledališč. Od leta 1960 naprej je v okviru Delavsko-prosvetnega društva Svoboda Ptuj režiral in igral v amaterskih gledaliških skupinah, tako v ptujskem gledališču kot v okoliških krajih (Gorišnica, Cirkulane, Markovci, Bukovci, Dornava, Destrnik, Apače, Lovrenc na Dravskem polju). Več kot dvajset let je režiral in igral za PD Simon Gregorčič v Veliki Nedelji, s katerim je gostoval tudi v tujini. Petindvajsetletnico gledališkega ustvarjanja je leta 1966 proslavil z vlogo Cankarjevega Hlapca Jerneja v ptujskem gledališču, ki je bila po mnenju mnogih njegova najboljša vloga, štiridesetletnico pa leta 1986 z vlogo grofa Tahija v Poniževi drami Spolno življenje Franja Tahija. V letih 1999–2006 je po nekaj letnem sušnem obdobju vnovič obudil gledališko dejavnost na gorišniškem odru. V svoji dolgoletni karieri je odigral okrog 170 vlog in režiral 130 predstav.

Znan je bil tudi kot humorist in avtor odrskih priredb ali dramatizacij za predstave na prostem. Upodabljal je mitološke, ljudske in komične junake ter vrsto let nastopal kot Dedek Mraz na novoletnih prireditvah, za potrebe običaja ob krstitvi mošta pa ustvaril lik Kopajzarjevega Tina iz Berdekovec, ki je v domačem narečju zabaval ljudi na martinovanjih in podobnih prireditvah.

Za svoje delo je prejel številne nagrade: zlato plaketo Zveze kulturnih organizacij Ptuj (1986), oljenko občine Ptuj (1996), plaketo občine Gorišnica (1998) ter plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Ptuj in Ormož. Ob šestdesetletnici ljubiteljskega udejstvovanja na področju gledališke umetnosti je prejel zlato plaketo PD Ruda Sever (2005), naziv častnega občana Občine Gorišnica (2005), Severjevo nagrado (2005) in Linhartovo plaketo JSKD kot najvišje priznanje na tem področju (2005).
 

 

Viri in literatura
F. Lačen: Največ sem dal ljubiteljskemu gledališču. V: Tednik, letn. 55, št. 21 (12. 4. 2005), str. 3.
S. Cvitanič: Kulturno življenje v margetnski fari. V: Gorišnica skozi čas, Gorišnica 2013, str. 287−353.
M. Šneberger: Lojzetovih 40 odrskih let. V: Tednik, letn. 39, št. 16 (24. 4. 1986), str. 5.
V. Topolovec: Ljubezen do igranja ima v krvi. V: Tednik, letn. 48, št. 31 (8. 10. 1995), str. 8.
D. Mevlja: Lojze Matjašič – šestdesetletnik, Večer, letn. 44, št. 114 (18. 5. 1988), str. 5.
V. Klemenčič Ivanuša: Življenje, razpeto med oder in zemljo, Tednik, letn. 51, št. 19 (14. 5. 1998), str. 8.
M. Tomašič: Najbolj me veseli zadovoljen gledalčev obraz, Večer, letn. 57, št. 199 (30. 8. 2001), str. 15.


Glej tudiPrispeval/-a: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 5.9.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh