483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJNIK Lidija
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

MAJNIK, Lidija


Rojena: 
10. februar 1953, Murska Sobota
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala na Ptuju in maturirala leta 1971. Leta 1976 je diplomirala na Pedagoški akademiji v Mariboru in si pridobila strokovni naziv predmetna učiteljica slovenskega in nemškega jezika. Leta 1974 se je, takrat še kot gimnazijska maturantka, zaposlila v Ljudski in študijski knjižnici Ptuj kot knjižničarka izposojevalka, po opravljeni diplomi leta 1976 pa kot višja knjižničarka. Leta 1975 se je včlanila v bibliotekarsko društvo in v njem aktivno delovala vse do svoje upokojitve. Leta 1983 je postala ravnateljica knjižnice in to delo opravljala polnih 17 let, vse do leta 2000, ko je bila izvoljena za poslanko v Državnem zboru Republike Slovenije. Po izteku poslanskega mandata se je ponovno zaposlila v ptujski knjižnici kot višja knjižničarka – namestnica direktorja.
Z izjemo obdobja, ko je bila poslanka, je praktično vso svojo delovno pot prehodila v knjižničarstvu. V času njenega vodenja knjižnice so bili največji in najzahtevnejši projekti zagotovitev povečanja števila zaposlenih, uvajanje novih dejavnosti knjižnice, avtomatizacija izposoje, predvsem pa zagotovitev ustreznih prostorskih pogojev za delovanje knjižnice. Knjižnica, ki je pod njenim vodstvom delovala v zgornjem nadstropju Minoritskega samostana na Ptuju, je delala v neustreznih kadrovskih in prostorskih pogojih, zato se je aktivno vključila v prizadevanja za povečanje števila zaposlenih in predvsem v zagotovitev ustreznih prostorskih pogojev za delo. V 80-ih letih 20. stoletja so pričeli z adaptacijo stavbe Malega gradu za potrebe knjižnice; Lidija Majnik je ves čas intenzivno sodelovala v projektiranju in pri izgradnji knjižnice. Projekt je trajal polnih 15 let, vse do leta 2000, ko so se vsi oddelki ptujske knjižnice združili pod skupno streho na Prešernovi ulici.

Ob rednem delu v knjižnici je aktivno delovala na številnih področjih. Tako je bila dva mandata predsednica Javnega sklada Republike Slovenije za ljubiteljsko kulturo območne izpostave Ptuj in predsednica sveta zavoda Mestnega gledališča Ptuj. Več mandatov oz. polnih 20 let je bila svetnica Mestnega sveta Mestne občine Ptuj (1994–2014).

V letu 2009 ji je Zveza bibliotekarskih društev Slovenije podelila Čopovo diplomo, najvišje priznanje za življenjsko delo na področju knjižničarstva. V zahvalo za prispevek, ki ga je dala kulturi in knjižničarstvu na Ptujskem pa tudi širše, ji je Mestna občina Ptuj leta 2011 podelila priznanje velika oljenka.

 

Viri in literatura
Predlog za podelitev priznanja velika oljenka, 2010 (hrani arhiv KIP).
L. Majnik: »Mali grad je moj otrok…«, Štajerski tednik, št. 13 (18. 2. 2011), str. 9.Glej tudi

link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 28.9.2015, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh