483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJCEN Mirko
Foto: Tednik, št. 31 (11. 8. 1977), str. 4
Galerija slik

MAJCEN, Mirko


Rojen: 
16. junij 1890, Slovenska Bistrica
Umrl:  1. avgust 1977, Ptuj


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Destrniku, od koder izhaja tudi njegova družina. Za tem je obiskoval pripravnico in nato učiteljišče v Mariboru, kjer je leta 1910 maturiral.

Kot učitelj se je leta 1910 zaposlil na Hajdini, za tem je služboval v Destrniku in na mariborskem učiteljišču. V času druge svetovne vojne je bil izgnan v Srbijo, kjer se je pridružil NOB. Po osvoboditvi leta 1945 se je vrnil na Ptuj in postal ravnatelj Osnovne šole Mladika. To delo je opravljal vse do upokojitve leta 1952.

Ob pedagoškem delu je bil dejaven na številnih področjih. Tako je bil v letih 1920 in 1921 prvi predsednik občinske zveze borcev za severno mejo, pozneje pa njen častni predsednik. Aktivno je deloval v Zvezi komunistov Slovenije (ZKS) in Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL) ter bil predsednik ptujskega mestnega odbora OF. Po upokojitvi je sodeloval pri ustanovitvi stanovanjske zadruge na Ptuju in postal njen prvi predsednik. Leta 1958 je postal predsednik Društva upokojencev Ptuj. Udejstvoval se je tudi v kulturi in bil nekaj časa upravnik ptujskega gledališča pa tudi režiser in igralec.

Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade. Tako je med drugim prejemnik diplome Maistrovega borca, zlate značke rdečega križa, reda dela tretje stopnje in plakete mesta Ptuj (1970).

 

Viri in literatura
M. Jerenec: Zaslužne osebnosti Destrnika. V: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, Destrnik, 2005, str. 297.
J. S. : Mirko Majcen 80-letnik, Tednik, št. 23 (18. 6. 1970), str. 3.
F. F.: Slovo od Mirka Majcena, Tednik, št. 31 (11. 8. 1977), str. 4.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 7.4.2017, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh