483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJCEN Franček
Foto: F. Majcen: Tudi beseda je bila orožje, Ljubljana, 1968
Galerija slik

MAJCEN, Franček


Rojen: 
3. januar 1921, Borovci
Umrl:  7. marec 2001, Maribor


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Markovcih, zatem osemletno gimnazijo na Ptuju. Maturiral je leta 1941, nato pa se jeseni istega leta priključil partizanom. Leta 1952 se je vpisal na študij filologije na Filozofski fakulteti v Budimpešti. Po diplomi (1954) je bil aretiran in poslan na Goli otok. Leta 1962 se je zaposlil v novoustanovljeni knjižnici nekdanje Višje tehniške šole v Mariboru, kjer je bil vodja knjižnice ter ustanovitelj in vodja tamkajšnje založniške dejavnosti. To delo je opravljal vse do upokojitve.

Leta 1941 se je v Ljubljani vključil v OF in deloval v Kocbekovem duhovnem krogu. Od oktobra 1941 se je kot partizan boril v sestavi več partizanskih enot na Dolenjskem in Notranjskem. Bil je član poverjenice Izvršnega odbora OF Ljubljana, član Pokrajinskega odbora OF za Štajersko in sekretar Okrožnega odbora OF za Prekmurje.
V začetku leta 1945 je bil poslan v Prekmurje, kjer si je s sodelavci prizadeval za ponovno oživljanje narodnoosvobodilnega gibanja. S somišljeniki je ustanavljal odbore OF in sodeloval pri ustanovitvi Prekmurske čete ter kot njen borec pomagal pri širitvi narodnoosvobodilnega gibanja v Porabje. Po osvoboditvi Prekmurja je odšel v Maribor, kjer je bil član mariborskega okrožnega odbora OF in kot član Agiptropa (Oddelek za agitacijo in propagando) skrbel za tisk. Proti koncu leta 1945 je bil nekaj mesecev urednik mariborskega častnika Vestnik in tudi novinar časopisa Ljudska pravica ter dopisnik tiskovne agencije Tanjug.
Dogajanje v času druge svetovne vojne je opisal v dveh knjigah, in sicer v delih Tudi beseda je bila orožje (1968) in Prekmurska četa: med Muro in Rabo (1994).

Prejel je številna državna odlikovanja, med njimi tudi visoko jugoslovansko odlikovanje partizansko spomenico 1941, ki je bilo podeljeno vsem udeležencem narodnoosvobodilnega gibanja, ki so pričeli delovati leta 1941. Za delo na področju knjižničarstva je leta 1979 prejel Čopovo diplomo.

Pokopan je na pokopališču v Kamnici pri Mariboru.

 

Viri in literatura
M. Hajdinjak: V spomin Frančku Majcnu, Večer, št. 83 (10. 4. 2001), str. 13.
Franček Majcen. V: F. Majcen: Tudi beseda je bila orožje, Ljubljana, 1968.
A. Smej: In memoriam Franček Majcen (1921–2001), Stopinje, 2003, str. 192–194.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 28.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh