483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAGDIČ Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MAGDIČ, Anton


Rojen: 
17. januar 1820, Ivanjkovci
Umrl:  23. januar 1879, Ormož


Kraj delovanja: 


Po končani ljudski šoli je v letih 1834−1839 obiskoval gimnazijo v Mariboru in nadaljeval študij filologije in logike v Gradcu. Leta 1841 je odšel s štipendijo štajerskih deželnih stanov na Dunaj študirat medicino. Dokončal jo je leta 1847 z disertacijo Die physische Erziehung der Kinder. Sledila je služba zdravnika v Ormožu, kjer je ostal vse do smrti, z izjemo obdobja med letoma 1849−1851, ko je nadomeščal Preloga v Ljutomeru.

Anton Magdič velja po času za prvega ormoškega narodnjaka. Leta 1848 ga je Dunajska Slovenija priporočila za državni zbor. Bil je dopisnik Novic in Slovenskega gospodarja, propagator Družbe sv. Mohorja in Slovenske matice. V letih 1851−1879 je bil član občinskega sveta in v ustavni dobi član okrajnega šolskega sveta ter okrajnega zastopa.

 

Viri in literatura
Slovenski biografski leksikon: druga knjiga, Ljubljana, 1933−1952, str. 5.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   dLib.si
link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 24.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh