483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LUGARIČ Albin
Foto: arhiv B. Lugariča
Galerija slik

LUGARIČ, Albin


Rojen: 
9. avgust 1927, Ptuj
Umrl:  22. julij 2014, Ptuj


Kraj delovanja: 


Rodil se je na Ptuju kot peti od šestih otrok. Osnovno šolo je obiskoval na Bregu pri Ptuju. Šolanje je nadaljeval na ptujski gimnaziji, kjer ga je učil slikar France Mihelič. Od leta 1942 do leta 1944 je bil dijak umetnoobrtne šole v Gradcu. Študij je nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost, na katero je bil sprejet leta 1946. Njegovi profesorji so bili: Božidar Jakac, Gojmir Anton Kos, France Mihelič, Slavkov Pengov, Nikolaj Pirnat in Marij Pregelj. Leta 1950 je diplomiral pri mentorju Gojmiru Antonu Kosu in pri njem leta 1952 opravil še specialistični študij slikarstva. Po končanem študiju se je Lugarič vrnil v domače mesto Ptuj. Zaposlil se je kot učitelj risanja na osnovni šoli Hajdina pri Ptuju in osnovni šoli v Lovrencu na Dravskem polju. Po upokojitvi Janeza Mežana leta 1956 je prevzel profesuro na ptujski gimnaziji, učil pa je še na treh ptujskih osnovnih šolah. Istega leta se je odpravil na študijsko potovanje v Pariz, kjer je preživel več mesecev. Vzgojil je mnogo generacij, jih učil opazovati in razumevati ptujsko kulturno dediščino ter sodobno likovno umetnost. Upokojil se je spomladi 1987.
Albin Lugarič je izredno ploden ustvarjalec in zelo raznolik slikar. Njegove skupine slik so zaokrožene v več izrazitejših ciklusov. V petdesetih letih sta nastala ciklusa istrskih krajin in figur v prostoru. V prvi polovici šestdesetih let je izginila figura in ostali so šopki cvetja, slike na steni in predvsem pogled skozi okno ali vrata v pokrajino. Poudarek je na odnosih med zunanjim in notranjim prostorom. V tem času je nastalo več Pesnikov in Večerov, njegovih najbolj ekspresionističnih del. Sledilo je obdobje svetlejših podob Pristanišč, Jadrnic, Solin, Obal in Čeri, s katerimi se je približeval abstrakciji. V prvi polovici sedemdesetih let je nastal verjetno najpomembnejši cikel haloških pokrajin in uveljavil se je kot krajinar. V naslednjem desetletju se je vračal k nekaterim motivom iz prejšnjih obdobij. Spet ga je pritegnila figuralika in nastalo je več zanimivih istrskih podob. Sledila so bolj drugačna devetdeseta leta. Z abstraktnimi kompozicijami se je odmaknil od predmetne prepoznavnosti. Upodabljal je mestne vedute, vsebinsko temačne in agresivne, kar zanj ni značilno. Stalna spremljevalka njegovega slikarstva je risba, kjer je tudi najbolj razviden njegov naslon na vzornike, na profesorje iz ljubljanske akademije. Za risbe je značilna sklenjena obrisna linija brez senčenja, kot slikar pa se je Lugarič rad izražal v tonskih risbah, za katere je značilen širok zamah s čopičem.
Albin Lugarič je ena najvidnejših osebnosti Ptuja. Prvo samostojno razstavo je priredil že leta 1956 v Mariboru. Redno je razstavljal na vseh družbenih razstavah v Ljubljani, Mariboru in tudi drugod po Jugoslaviji. V tujini je razstavljal v Greenwichu, Regensburgu, Wiener-Neustadtu, Eisenstadtu, Szombatheliju in Marburgu an der Lahn. 

Dela (izbor):
- Konavlje, 1954
- Haloze II, 1977
- Istra, 1984
- Zima, 1988
- Veter, 1994


Viri in literatura
M. Komelj in M. Ciglenečki: Albin Lugarič: razstava ob umetnikovi sedemdesetletnici, Ptuj, 1997.
M. Ciglenečki: Albin Lugarič, Maribor, 1989.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 641.


Glej tudi

link   Galerija Florijan
link   MojSvet.Info
link   Wikipedia
link   Rtvslo.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.10.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh