483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LUCI Miroslav
Foto: Srdan Mohorič, 2014
Galerija slik

LUCI, Miroslav


Rojen: 
31. januar 1946, Sveti Tomaž
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v svetem Tomažu, nato pa šolanje nadaljeval na Prvi gimnaziji v Mariboru. Študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani je končal leta 1972 in v naslednjih letih opravil še specializacijo iz interne medicine in podiplomski študij iz pulmologije. Kot zdravnik je delal v ambulantah različnih krajih v okolici Ptuja in v Zdravstvenem domu Ptuj, pri čemer je veliko delal kot terenski zdravnik.

V politično življenje se je vključil ob pripravah na osamosvojitev Slovenije. Leta 1990 je postal član skupščine Občine Ptuj, leta 1994 pa je bil kot kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) izvoljen za župana Mestne občine Ptuj in to funkcijo opravljal dva mandata, do leta 2002. V času njegovega županovanja je Ptuj dobil številne nove infrastrukturne pridobitve, kot so nova šola na Hajdini in podružnična OŠ Grajena, nadzidava Mladike in OŠ Ljudski vrt, podvoz pod železnico, peš most čez Dravo, rušitev stare pošte in izgradnja Minoritskega samostana, sodobna knjižnica v Malem gradu, nova gimnazija in policijska postaja, obnova štadiona v mestu in v Podvincih, sodoben center za ravnanje odpadkov v Sloveniji itd.

Leta 1996 je bil izvoljen v državni zbor in postal njegov podpredsednik, podpredsednik odbora za mednarodne odnose ter član odbora za lokalno samoupravo ter odbora za delo, družino, zdravje in socialne zadeve. Na parlamentarnih volitvah leta 2004 je bil ponovno izvoljen v parlament, nato pa prevzel delo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade za povezavo med vlado in državnim zborom.
Leta 2005 je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v Srbiji, od koder je pokrival tudi predstavništvo v Romuniji in Črni gori. V tem času je zlasti aktivno deloval na gospodarskem povezovanju med državama, skupaj s soprogo pa je deloval tudi na področju dobrodelnosti, zlasti za potrebe odraščajočih otrok in mladostnikov ob pomoči slovenskih in srbskih donatorjev. V Beogradu je ostal do leta 2009, nakar se je leta 2010 upokojil.

Po upokojitvi opravlja socialno humanitarno delo kot član ptujskega Rotary kluba, ki ga je v obdobju 2015-2016 vodil tudi kot predsednik. Že vrsto let je tudi navdušen lovec; je član Lovske družine Tomaž pri Ormožu ter predsednik nadzornega odbora Lovske zveze Ptuj Ormož.

Za izjemne dosežke v dobrobit Mestne občine Ptuj in njenih prebivalcev ter za izredne zasluge pri ugledu, razvoju in promociji mesta Ptuj je bil leta 2016 imenovan za častnega občana Mestne občine Ptuj.


 

Viri in literatura
H. Neudauer: Pobuda za podelitev priznanja »častni občan Mestne občine Ptuj« Miroslavu Luciju, dr. med. (kopijo hrani arhiv KIP).
M. Luci, B. Habjanič: V življenju mi ni bilo nič podarjeno, Ptujčan, št. 7/8 (julij/avgust 2016), str. 6-7 (intervju).
D. Lukman Žunec, M Luci: Najtežje v Beogradu, najlepše na Ptuju, Večer št. 181 (8.5. 2016), str. 23 (intervju).


Glej tudi

link   


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.9.2016, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh