483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LUŽEVIČ Franjo
Foto: arhiv knjiižnice
Galerija slik

LUŽEVIČ, Franjo


Rojen: 
29. avgust 1903, Slance
Umrl:  30. september 1981, Ptuj


Kraj delovanja: 


Njegovi starši so bili kmetovalci z majhnim posestvom blizu Celja. Ko je bil star 9 let, mu je umrla mati in oče je ostal sam s sedmimi otroki. Tri je dal šolati, med njimi tudi Franja. Da bi oče lažje preživljaj družino, je kupil zemljišče in povečal posest. Zaradi finančne stiske je moral Franjo nadaljnje šolanje prekiniti. Razen osnovne šole je končal dva razreda gimnazije, orglarsko šolo in glasbeno šolo v Celju. Po nekaj letih službe kot organist in pevovodja se je z lastnim zaslužkom podal na nadaljnji glasbeni študij na Glasbeno akademijo v Zagrebu, kjer je končal srednjo glasbeno šolo in vseh osem semestrov visoke šole.
Po končanem študiju je prevzel vodstvo v srbskem cerkvenem pevskem zboru v Vršcu. Hkrati je honorarno poučeval petje na Državnem učiteljišču v Vršcu in bil privatni učitelj klavirja. Septembra je prevzel mesto dirigenta v hrvaškem pevskem in glasbenem društvu Dunav v Vukovaru. Tisti čas je bil tudi učitelj klavirja privatne glasbene šole v Vukovaru in pozneje še organist mestne cerkve. Ob izbruhu druge svetovne vojne je bil vpoklical na vojaško dolžnost. Po zlomu stare Jugoslavije se je vrnil nazaj na staro delovno mesto v Vukovar. V letu 1941 je bil imenovan za gimnazijskega učitelja glasbe na državni realni gimnaziji v Vukovarju. Leta 1943 je bil ponovno vpoklican na vojaško dolžnost, vendar je bil zaradi slabosti srca dodeljen na pomožno vojaško službo za pisarja v Vukovaru, kjer je ostal do osvoboditve. Leta 1945 je bil razrešen službe na gimnaziji v Vukovarju in bil sprejet za učitelja glasbe na gimnaziji v Ptuju, čez dve leti pa bil imenovan za strokovnega učitelja. Po nekaj letih je bil na lastno željo premeščen na glasbeno šolo, kamor ga je vlekel predvsem pouk klavirja, in tukaj je ostal vse do upokojitve. Že prva leta svojega službovanja na Ptuju je pokazal velike pedagoške sposobnosti, glasbeno nadarjenost in posebno ljubezen do dela z mladino. Pod njegovim umetniškim vodstvom je mešani pevski zbor ptujske gimnazije dosegel prvo nagrado med vsemi srednješolskimi zbori v republiki. Od svojega prihoda na Ptuj se je udejstvoval pri odraslih zborih – pri Glasbeni matici, zboru Jože Lacko, pri Svobodi kot pevec, korepetitor in dirigent. Javno je nastopal kot koncertni pianist ter spremljevalec solistov-pevcev in instrumentalistov. Pisal je pesmi za najmlajše in odrasle pevce, klavirske skladbe, maše, preludije za orgle in druge umetniške stvaritve. Bil je skladatelj z velikim prosvetnim in sakralnim opusom.
Njegovo vestno delo je mnogo pripomoglo k nivoju ptujske glasbene šole in njenemu ugledu. Umrl je septembra 1981 na Ptuju.

Dela:
- Otroški in mladinski zbori: izdano ob stoletnici skladateljevega rojstva, 2003
- Otroške in mladinske pesmi, 1970


Viri in literatura
J. Gregorc: Zadnje slovo od skladatelja in pedagoga prof. Franja Luževiča, Tednik, 1981.


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 19.7.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh