483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LORENČIČ Aleksander
Foto: osebni arhiv A. Lorenčič
Galerija slik

LORENČIČ, Aleksander


Rojen: 
6. januar 1981, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli na Grajeni je v letih 1996–2000 obiskoval Gimnazijo Ptuj, nato pa izobraževanje nadaljeval na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer se je vpisal na enopredmetni program zgodovine. Diplomiral je z nalogo Gospodarstvo v ptujski občini od leta 1980 do leta 1995 in poskus prikaza vpliva politike nanj. V študijskem letu 2006/2007 se je na Filozofski fakulteti v Ljubljani vpisal na podiplomski študij, smer Obča in narodna zgodovina od 18. stoletja do novejše dobe, 1. oktobra leta 2007 pa se je v okviru programa Podobe gospodarske in socialne modernizacije na Slovenskem v 19. in 20. stoletju zaposlil kot mladi raziskovalec na Inštitutu za novejšo zgodovino. Kot raziskovalec se je dodatno študijsko usposabljal v Pragi in Beogradu. Dne 21. marca 2011 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Tranzicija slovenskega gospodarstva v letih 1990–2004. 

Do konca leta 2015 je bil kot znanstveni sodelavec zaposlen na Inštitutu za novejšo zgodovino, kjer je bilo težišče njegovega raziskovalnega dela sodobna gospodarska zgodovina. Poleg programskega dela je sodeloval pri različnih raziskovalnih projektih. Poleg sodelovanja na domačih in mednarodnih znanstvenih simpozijih, uredniškega dela in pisanja recenzij je kot raziskovalec poleg znanstvene monografije objavil več znanstvenih in strokovnih člankov tako v Sloveniji kot tudi v tujini. 
 
Do leta 2016 je bil član uredniškega odbora založbe Razpoznavanja/Recognitiones, ki deluje pod okriljem Inštituta za novejšo zgodovino. Jeseni 2012 je bil na Univerzi v Novi Gorici izvoljen v naziv asistent za področje kulturne zgodovine. Maja leta 2012 je izšla njegova znanstvena monografija z naslovom Prelom s starim in začetek novega: tranzicija slovenskega gospodarstva iz socializma v kapitalizem (1990–2004). V delu, kjer avtor v širši mednarodni perspektivi obravnava preobrazbo slovenskega gospodarstva v kapitalistični sistem, verjetno najbolj ključni proces po osamosvojitvi Slovenije postavlja v širši družbeni kontekst. Monografijo je znanstveni svet za humanistične vede Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije prepoznal kot izjemni znanstveni dosežek v letu 2012, leta 2014 pa je avtor za omenjeno delo prejel tudi nagrado Ervina Dolenca za najboljši prvenec v zgodovinopisju. Leta 2018 je v soavtorstvu z dr. Jožetom Prinčičem izdal znanstveno monografijo Slovenska industrija od nastanka do danes. Spreminjanje slovenske družbe iz agrarne v industrijsko in postindustrijsko je bil dolg proces. Podjetja so nastajala, se lastniško spreminjala, rasla in številna tudi propadla. Tudi zato, da številna podjetja in blagovne znamke, ki so nam bila v ponos, ne utonejo v pozabo, odločitev in motivacija za nastanek te monografije, ki je svojevrsten leksikon slovenske industrije.

Od 1. 1. 2016 je direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Zlasti si prizadeva za ureditev grajskega kompleksa, arheološke problematike ter za posodobitev in modernizacijo zbirk. Leta 2016 je bil med nominiranci za osebnost leta Radia Ptuj.

Kot nekdanji atlet je ves čas povezan tudi z atletiko, na področju katere je vložil in vlaga veliko prostega časa ter prostovoljnega dela. Tako je bil od aprila 2011 do junija 2019 dva mandata predsednik Atletskega kluba Ptuj (AK Ptuj), v obdobju od leta 2015 do leta 2019 tudi član nadzornega sveta Športne zveze Ptuj. Danes je aktiven v nadzornem odboru AK Ptuj, zlasti pa kot tekmovalec v veteranski atletiki.
 

 

Viri in literatura
A. Lorenčič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   SICRIS
link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 19.6.2019, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh