483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LANGERHOLC Franc - Rado
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

LANGERHOLC, Franc - Rado


Rojen: 
31. januar 1914, Logatec
Umrl:  11. februar 2005, Ptuj


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je najprej obiskoval v Logatcu, potem nadaljeval v Planini in končal meščansko šolo v Tržiču. Njegova fotografska pot se je začela leta 1928, ko se je izučil za fotografa pri mojstru Vilmanu na Jesenicah. Prvo službo je dobil v Novem Sadu (Srbija), nato v današnji Brestanici pri Krškem in potem še v Ljubljani.

Svoj prvi fotografski atelje je odprl leta 1939 na Ptuju. V obdobju pred drugo svetovno vojno je fotografiral motive za razglednice. V prvih letih obrti so fotografirali na steklene plošče, na celuloid so pričeli redno fotografirati šele po vojni. Že leta 1929 je delal z barvnim diafilmom, kljub temu pa je dajal prednost črno-belim fotografijam. Med vojno je bil izseljen; leta 1942 je bil aretiran ter poslan v taborišči Gonars in Reniči v Italiji. Takoj po končani vojni se je vrnil v svoj atelje na Ptuj, od koder so v času njegove odsotnosti izginili vsi arhivirani filmi in številne fotografije. Kmalu si je opomogel in nadaljeval z delom. V svojem ateljeju je izučil več fotografov, med njimi sta bila znana ptujska fotografa Stanko Kosi in Janko Simonič ter fotoreporter Večera Dragiša Modrinjak, ljubljanski fotograf Marjan Pal, fotografinja Cilka Herga, ki je imela atelje v Gorišnici.
Rad je fotografiral v svojem ateljeju ali na terenu, ob rojstvih, porokah, obhajilih, birmah ali drugih jubilejih in tudi na pogrebih. 

Starosta ptujskih fotografov je bogate izkušnje in profesionalnost prenesel na družino in tako fotografski atelje od njegove upokojitve leta 1983 nadaljuje družinsko tradicijo. Za izjemen prispevek pri razvoju fotografske dejavnosti na Ptuju je leta 1998 prejel priznanje pečat mesta Ptuja z likom sv. Jurija.

Bil je eden od ustanoviteljev Avto-moto društva Ptuj, sicer pa je bil v društvu dolga leta aktiven član. Za svoje delo je bil odlikovan z redom dela s srebrnim vencem in zlatim znakom AMZS (Avto-moto zveza Slovenije) ter z zlatim znakom Republiškega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.
 
Viri in literatura
F. F: Ob 70-letnici Franca Langerholca, Tednik, št. 7 (16. 2. 1984), str. 6.
M. C. Zupanič: Pol stoletja skozi objektiv, Tednik, št. 25 (6. 7. 1989), str. 4.
M. Ozmec: Fotografirati pomeni živeti z ljudmi in trenutki, Tednik, št. 4 (28. 1. 1999), str. 15.
M. Ozmec: Franc Langerholc (1914–2005), Štajerski tednik, št. 7 (17. 2. 2005), str. 5.
M. Ozmec: Fotografska obrt že v tretji generaciji, Štajerski tednik, št. 96 (10. 12. 2010), str. 6.Glej tudi

link   Foto Langerholc
link   Kamra


Prispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 3.1.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh