483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LAH France
Foto: Vakuumist, št. 3 (september 1998), str. 29
Galerija slik

LAH, France


Rojen: 
30. maj 1923, Prvenci
Umrl:  25. september 1998, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Markovcih, nato gimnazijo na Ptuju in jo končal po vojni leta 1945. Leta 1946 se je vpisal na Tehniško visoko šolo v Ljubljani, vendar je njegov študij elektronike prekinilo služenje vojaškega roka. Tako je študij nadaljeval leta 1948 in diplomiral leta 1956. Na Prirodoslovno-matematični fakulteti v Zagrebu je leta 1965 opravil še doktorat iz fizikalnih znanosti.

Že v času študija v Ljubljani se je kot laborant zaposlil v laboratoriju Inštituta za šibki tok (1950), od koder je bil premeščen na Inštitut za elektroniko (1954), kjer je kmalu (1956) postal višji strokovni sodelavec. Na inštitutu je zasnoval in od leta 1968 vodil oddelek za vakuumsko tehniko, kjer so se ukvarjali z dejavnostmi povezanimi s proizvodnjo in merjenjem vakuuma. Tam so nastajali prvi vakuumski sistemi, potekal je razvoj različnih črpalk, vakuumskih sistemov ter aparatur, namensko za najrazličnejše tehnološke postopke po Sloveniji. Prizadeval si je, da bi vakuumistika kot izrazito interdisciplinarna veda postala novo, enakopravno področje v moderni delitvi strokovnih dejavnosti. Po njegovi zaslugi je Inštitut za elektroniko, ki se je v 70. letih preimenoval v Inštitut za elektroniko in vakuumsko tehniko (IEVT), postal znan po vsej Jugoslaviji in tudi zunaj njenih meja. Na IEVT je delal vse do upokojitve leta 1982.
Ob razvojno-raziskovalnem delu, ki je večinoma opisano v znanstveno-strokovnih člankih (več kot 62 naslovov), je deloval še na pedagoškem področju. Leta 1973 je bil na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani habilitiran kot docent za področje vakuumske tehnike, leta 1979 pa ga je Prirodoslovno-matematična fakulteta v Zagrebu imenovala za višjega znanstvenega sodelavca.

Več let je bil član, v letih 1975–1982 tudi predsednik Društva za vakuumsko tehniko Slovenije (DVTS). Aktiven je bil pri snovanju mednarodne vakuumske zveze (IUVSTA) in Zveze društev za vakuumsko tehniko Jugoslavije (JUVAK) ter bil leta 1983 imenovan za častnega člana JUVAK.

 Dela (izbor):
- Raziskave stabilnosti omegatrona, raziskovalno poročilo, 1963
- Raziskava katod za razelektritve v razredčenih plinih: I. del, raziskovalno poročilo, 1973
- Raziskava katod za razelektritve v razredčenih plinih: II. del, raziskovalno poročilo, 1974
- Okrogle fluorescentne cevi, raziskovalno poročilo, 1982 (soavtor)


Viri in literatura
A. Pregelj: V spomin dr. Francetu Lahu, Vakuumist, št. 3 (september 1998), str. 29.
M. Liponik et al.: Dr. France Lah, diplomirani inženir. V: Iz korantove dežele: Občina Markovci – o naših krajih in ljudeh, Markovci, 2008, str. 455.
France Lah, Tednik, št. 40 (8. 10. 1998), str. 27.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 8.9.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh