483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LAČEN Franc
Foto: osebni arhiv Silve Lačen
Galerija slik

LAČEN, Franc


Rojen: 
16. januar 1945, Ptuj
Umrl:  25. april 2014, Ptuj


Kraj delovanja: 


Končal je Pedagoško akademijo v Mariboru in pridobil naziv glasbeni pedagog. Začel je poučevati na osnovni šoli v Žetalah, nadaljeval pot kot ravnatelj na osnovni šoli na Rodnem Vrhu in v Kidričevem.

Njegovo zborovsko delo se je začelo na Rodnem Vrhu z mlajšim mladinskim pevskim zborom, vodil je mladinski pevski zbor Gimnazije Ptuj in Osnovne šole Kidričevo, dve leti tudi Moški zbor Perutnine Ptuj.

Leta 1979 je prevzel Komorni moški zbor Ptuj in ga vodil 25 let. Pod njegovim vodstvom so posegli po najvišjih priznanjih na svetovnih odrih od Evrope do Amerike. Zatem je prevzel vodenje Mladih veseljakov iz Cirkulan in končal svoje zborovodsko delo z Moškim pevskim zborom KD Rogoznica.

Leta 1980 je postal direktor družbe Radio Tednik Ptuj in bil na tem mestu vse do leta 2001. Za tem je do upokojitve delal kot novinar.

Bil je organizator in član strokovne žirije ptujskega festivala domače zabavne glasbe in zamejskega v Števerjanu.
Več kot 20 let je bil predsednik Zveze kulturnih društev Ptuj in nekaj mandatov član predsedstva Zveze kulturnih društev Slovenije, kjer je bil v zadnjem mandatu član njenega nadzornega odbora.


Vodenje DPD (Delavsko prosvetno društvo) Svoboda Ptuj je prevzel v letu praznovanja 90-letnice njihovega obstoja in društvo je pod njegovim vodstvom ponovno zaživelo.

Bil je član sveta Javnega sklada za kulturne dejavnosti Območne izpostave Ptuj.

Upokojil se je leta 2006.
Za svoje delo je prejel več nagrad: bil je dobitnik oljenke (1992); prejel je spominsko priznanje pečat mesta Ptuja z likom Sv. Jurija (1996); leta 2014 je prejel zlato medaljo ZKDS (Zveza kulturnih društev Slovenije) za dolgoletno, vztrajno in izjemno kakovostno delo na področju ljubiteljske kulture, istega leta je prejel tudi priznanje velika oljenka.


Leta 2014 je Zveza kulturnih društev Ptuj začela podeljevati priznanje plaketa Franca Lačna. Vsako leto se podeli le ena, prejme jo zborovodja oziroma zborovodkinja za življenjsko delo in izredne uspehe na področju vokalne glasbe.

Viri in literatura
Osebna korespondenca s Silvo Lačen, 15. september 2015 (hrani arhiv KIP).
N. Petrovič: Franc Lačen 1945–2014, Štajerski Tednik, št. 34 (29. 4. 2014), str. 16.
N. Petrovič: Odšel je Franc Lačen, Ptujčan, št. 5 (23. 5. 2014), str. 13.
B. Habjanič: Osrednja slovesnost MO Ptuj ob slovenskem kulturnem prazniku, št. 2 (24. 2. 2014), str. 6–7.
M. Goznik: "Za kulturni in siceršnji preobrat potrebujemo prave ljudi...", št. 12 (11. 2. 2014), str. 4.


Glej tudi

link   Zveza kulturnih društev Slovenije


Prispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 8.12.2015, Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh