483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KUMER Branko
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

KUMER, Branko


Rojen: 
19. januar 1959, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Otroštvo je preživel na Ptuju, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo. Šolanje je nadaljeval na Srednji strojni šoli v Mariboru (1974–1977), nato pa na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, smer kibernetika, kjer je diplomiral leta 1981 in pridobil naziv univerzitetni diplomirani inženir strojništva.
Pripravništvo je opravil v Tovarni glinice in aluminija (TGA) Kidričevo. Po uspešno opravljenem strokovnem izpitu se je vključil v projektno skupino za uvajanje samodejnega (NC) vodenja peči za pridobivanje aluminija (projekt Hala C).

S pričetkom uvajanja usmerjenega izobraževanja in na podlagi pobud za povezovanje gospodarstva s šolstvom je začel leta 1983 pogodbeno poučevati na Centru srednjega usmerjenega izobraževanja (CSUI) na Ptuju, po treh letih pa se je redno zaposlil na Srednji strojni, metalurški in kmetijski šoli Veljka Vlahovića v CSUI. V naslednjih letih je pridobil za pedagoško delo potrebne dokvalifikacije in opravil strokovni izpit na področju izobraževanja. Junija 1993 je postal ravnatelj Tehniške elektro in strojne šole v okviru Šolskega centra (ŠC) Ptuj ter opravil dodatno izobraževanje in kvalifikacijo za vodstvene delavce v izobraževanju (1995). Leta 1996 je postal direktor ŠC Ptuj in to delo opravljal polnih dvajset let (1996–2016). Pod njegovim vodstvom so v ŠC Ptuj razvili nekaj srednješolskih in študijskih višješolskih programov, ki se danes izvajajo širom Slovenije. Aktiven je bil tudi kot član predsedstva društva ravnateljev (2003–2007), član predsedstva Zveze srednjih šol (2002–2006) in predsednik Konzorcija šolskih centrov Slovenije (2004–2007). V letih 2010–2011 je na Fakulteti za management Univerze na Primorskem opravil še specializacijo s področja managementa v izobraževanju.

V celotnem obdobju delovanja v šolstvu je aktivno sodeloval v množici razvojnih projektov na področju srednješolskega izobraževanja ter pri uvajanju in implementaciji višješolskega izobraževanja v Republiki Sloveniji. Strokovno je sodeloval z Zavodom za šolstvo RS v projektih Ro (1991–1999) in s Centrom za poklicno izobraževanje (od 1996 do danes), bil član delovnega tima za prenovo srednješolskih programov (1988–2000), član nacionalnega projektnega tima za Šolski informacijski sistem – SIO (1998–2001), član in predsednik Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje Republike Slovenije (član 2005–2014, predsednik 2014–2017), predsednik komisije za izobraževalne programe pri strokovnem svetu RS za poklicno in strokovno izobraževanje (2005–2014), član nacionalnega projektnega tima MoFAS (2004–2006), projektni vodja Phare 2001 – razvoj višješolskega študijskega izobraževalnega programa Mehatronik, projektni vodja Phare 2003 – Lifelong Learning, projektni vodja nacionalnega tima za prenovo izobraževalnih programov na področju tehnike in naravoslovja MUNUS (2004–2007), vodja projektne skupine v Sloveniji za implementacijo izobraževalnih programov MUNUS2 (2008–2012), član delovne skupine za pripravo rešitev na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja Bela knjiga (2010–2011), član regionalne delovne skupine za razvoj kadrov in pripravo RRP (2002–2006), član EU ekspertne skupine za kakovost v VET izobraževanju – EU EQAVET (2007–2009) itd.

Ob aktivnostih v slovenskem prostoru je sodeloval tudi na mednarodnem področju, kjer se je vključeval v delovne skupine za razvoj poklicnega in strokovnega izobraževanja ter v razvoj in implementacijo ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti v srednje- in višješolskem izobraževanju. Predaval je na mednarodnih konferencah (Rotterdam, Berlin, Solun), sodeloval v Twining projektu v Makedoniji ter v projektu pomoči vladi Republike Črne Gore pri implementaciji izobraževalnih programov, strukturiranih k izhodom učenja ipd. Bogate mednarodne izkušnje je prenašal v slovenski prostor in širil predloge sodobnega pedagoškega procesa na področju strokovnega izobraževanja vseh stopenj.

Od leta 2017 je direktor Centra šolskih in obšolskih dejavnosti s sedežem v Ljubljani, kjer je zaznal priložnost nadaljnjega razvoja inovativnih učnih okolij, s poudarkom na učenju v naravi. Slovenski model šole v naravi je edinstven na svetu in danes predstavlja izziv mnogim državam, Sloveniji pa priložnost vodilnega razvoja na tem področju in prenos izkušenj in znanja v tujino.

Ob strokovnem delu in na osnovi pridobljenih izkušenj v nacionalnih in mednarodnih projektih je postal aktiven tudi v politiki. Od leta 2014 je predsednik lokalnega odbora SMC Ptuj in občinski svetnik Mestne občine Ptuj (2014–). Zavzema se za skladni regionalni razvoj Slovenije, povezovanje občin Spodnjega Podravja, decentralizacijo dejavnosti države in za umestitev Spodnjega Podravja kot prepoznavne regije s specifičnimi priložnostmi.

 

Viri in literatura
 B. Kumer: Europass Curriculum Vitae (hrani arhiv KIPP).


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   Youtube: 25 let CŠOD


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 10.1.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh