483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRALJ Anica - Anijeta
Foto: Osebni arhiv A. Kralj
Galerija slik

KRALJ, Anica - Anijeta


Rojena: 
27. december 1933, Niška Banja
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rodila se je v Srbiji, v slovenski družini, ki se je zaradi očetovih službenih obveznosti večkrat selila. Po selitvi v Slovenijo (1938) je osnovno šolo obiskovala v Rogatcu (1940–1948), v Gornji Radgoni pa je zaključila izobraževanje za šiviljo (1948–1950). Leta 1953 se je preselila na Ptuj, kjer se je kot šivilja zaposlila v tekstilni tovarni Delta. Deset let kasneje se je kot knjigovodja zaposlila v Strojnih delavnicah Ptuj (kasneje Sava Kranj) in to delo opravljala vse do upokojitve (1988). Ob delu se je ves čas posvečala plesu in njegovemu poučevanju.

S plesom se je srečala ob prihodu na Ptuj, ko se je pridružila folklorni skupini ptujske Delte. Leta 1956 je začela obiskovati plesne vaje v Narodnem domu na Ptuju, dve leti kasneje pa jo je Delavsko-prosvetno društvo (DPD) Svoboda Ptuj poslalo na izobraževanje v Šolo za plesne učitelje v Ljubljani (1958–1961). Po opravljenem prvem letniku (1959) je pridobila licenco za izvajanje začetnih plesnih tečajev in še istega leta pod mentorstvom plesnega učitelja Romana Podgorška izvedla svoj prvi začetni plesni tečaj na Ptuju. Zaradi velikega odziva je leta 1960 ustanovila plesno-športno sekcijo pri DPD Svoboda Ptuj. Leta 1966 je ob delu diplomirala na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani in si pridobila naziv učiteljica za družabni ples.
V naslednjih desetletjih je na Ptuju in v okoliških krajih vodila tečaje družabnega plesa za otroke in odrasle ter družabne plesne dogodke (npr. mladinske plese). V sodelovanju s šolami v ptujski regiji je vodila priprave na valete in maturantske plese. Vzgajala je tudi plesni podmladek. Ptujske osnovnošolce je trenirala v standardnih in latinskoameriških plesih in jih spremljala na plesnih turnirjih po vsej Sloveniji.
Ob tem je v prvi polovici šestdesetih let tudi sama trenirala standardne plese in z različnim soplesalci uspešno tekmovala na turnirjih po Sloveniji. Leta 1962 je s plesalcem Otmarjem Artenjakom osvojila prvo mesto na medklubskem prvenstvu standardnih plesov v Kranju. Najpogosteje je plesala z Aleksandrom Glatzem, s katerim sta bila prva plesalca tekmovalnega plesa in začetnika družabnega plesa na Ptuju. Leta 1965 je lastno plesno kariero zaključila in svoj prosti čas v celoti posvetila pedagoškemu delu.
Po upokojitvi je vodila plesne tečaje in rekreacijo v Društvu upokojencev Ptuj in Domu upokojencev Ptuj. Skrbela je tudi za aktiven življenjski slog Ptujčanov v tretjem življenjskem obdobju. Z nastopom v plesni predstavi Ženske, avtorice Božene Krivec, se je leta 2012 poslovila od plesne scene.

Zraven plesno pedagoškega dela je dve leti (1963 in 1971) opravljala funkcijo predsednice v plesno-športni sekciji DPD Svoboda Ptuj. Svoj delež je prispevala tudi pri organizaciji plesnih turnirjev na Ptujskem. Leta 1968 je pomagala organizirati prvi mednarodni plesni turnir v Kidričevem, leta 1969 pa je predsednikovala prvemu republiškemu turnirju v standardnih plesih na Ptuju.

Njeno dolgoletno in predano delo na področju plesa ni ostalo neopaženo. Plesna zveza Slovenije ji je podelila priznanje za življenjsko delo (2009), Mestna občina Ptuj pa ji je za poučevanje osnov plesnega gibanja in plesnega bontona številnih generacij Ptujčanov podelila veliko oljenko (2012).
 

 

Viri in literatura
50 odplesanih: jubilejna publikacija ob 50-letnici plesne sekcije DPD Svoboda Ptuj, Ptuj 2009.
M. Tomašič: Anjeta Kralj skozi življenje s plesnimi koraki, Ptujčan, letn. 18, št. 4 (26. 4. 2012), str. 19.
S. Pičerko Peklar: V omari so še vedno plesni čeveljci, Večer, letn. 68, št. 63 (16. 3. 2012), str. 18.
B. Krivec: Poklon plesalcev Anjeti Kralj, Štajerski tednik, letn. 66, št. 39 (17. 5. 2013), str. 24.
 


Glej tudiPrispeval/-a: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 7.6.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh