483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOTER Darja
Foto: Langerholc
Galerija slik

KOTER, Darja


Rojena: 
13. avgust 1959, Maribor
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Izhaja iz Sv. Trojice v Slovenskih goricah. Študirala je glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer je tudi magistrirala (1994) in doktorirala (1998) s področja zgodovine glasbenih instrumentov.
Med letoma 1983 in 2002 je delovala na Ptuju, od leta 2002 pa je zaposlena na Univerzi v Ljubljani. Najprej je poučevala na Srednješolskem centru na Ptuju (1983–1990), kjer je ustanovila in vodila mešani mladinski pevski zbor, ki se je odlikoval v domačem in mednarodnem merilu. V Pokrajinskem muzeju Ptuj je bila kustodinja za zbirko glasbil (1990–2002), ki jo je strokovno in znanstveno ovrednotila ter vzpostavila sistem dokumentiranja, konserviranja in restavriranja. Zbirki glasbil je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije leta 2000 dodelilo status nacionalnega pomena. V času delovanja v ptujskem muzeju je pripravila več tematskih in dve stalni razstavi glasbil ter vzpostavila redno koncertno glasbeno dejavnost, v kateri so bila izpostavljena historična glasbila muzejske zbirke, muzej je postal tudi prizorišče vrhunskih glasbenih dogodkov.

Izpopolnjevala se je v mednarodnih centrih za raziskovanje historičnih glasbil na Dunaju, v Nürnbergu in Leipzigu ter na Univerzi Vermillion (ZDA) in v metropolitanskem muzeju v New Yorku. Od leta 2004 sodeluje v mednarodnih projektih Univerze v Bonnu, v letih 2009–2010 je bila gostujoča profesorica na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu in leta 2011 gostujoča raziskovalka na City University v New Yorku. Predavala je na univerzah v Leipzigu, Pardubicah in Zagrebu, sodeluje pa tudi na domačih in mednarodnih konferencah.

Na ljubljanski Akademiji za glasbo je redna profesorica za področje zgodovine glasbe in predstojnica katedre za zgodovino glasbe. Je vodilna slovenska strokovnjakinja za historična glasbila in glasbeno ikonografijo, znanstveno pa se ukvarja tudi z drugimi področji muzikologije ter proučuje vlogo glasbene umetnosti znotraj interdisciplinarnih pojavov. Izsledke objavlja v domačih in tujih revijah, zbornikih razprav in monografijah. Od leta 2006 je na matični ustanovi vodja znanstvenih konferenc ter urednica tematskih publikacij Glasbeno-pedagoškega zbornika Akademije za glasbo. Znanstveno deluje v raziskovalnih skupinah Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je članica nacionalnih in mednarodnih stanovskih združenj ter uredniških odborov znanstvenih in strokovnih revij. Bila je podpredsednica Slovenskega muzikološkega društva (2004–2008), deluje v strokovnih komisijah Univerze v Ljubljani in Zavoda za šolstvo RS. Od leta 2014 je mestna svetnica Mestne občine Ptuj, kjer sodeluje v odborih in komisijah s področja kulture.
Za svoje delo je prejela več nagrad: srebrno plaketo na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu Celje (1991), zlato plaketo na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu Celje (1993), Valvasorjevo priznanje (1995), oljenko Mestne občine Ptuj (1995), Mantuanijevo priznanje za dosežke na področju muzikologije (2014).

Dela (izbor):

- Glasbilarstvo na Slovenskem, 2001, 2004
- Ptujska (z)godba: šest stoletij godbenega igranja na Ptuju in 150 let Pihalnega    orkestra Ptuj 2005 (soavtorica)
- Musica coelestis et musica profana: glasbeni motivi v likovni dediščini od  severne Istre do Vremske doline, 2008
- Slovenska glasba 1848–1918, 2012
- Slovenska glasba 1918–1991, 2012


Viri in literatura
D. Koter: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2015 (hrani arhiv KIP).
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 532.


Glej tudi

link   SICRIS
link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.11.2015, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh