483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOSI Stanko
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

KOSI, Stanko


Rojen: 
29. februar 1932, Lahonci
Umrl:  2. julij 2000, Ptuj


Kraj delovanja: 


Kot znani ptujski fotograf je bil Stanko Kosi pomemben kronist življenja na Ptuju po drugi svetovni vojni, saj je skozi fotografski objektiv ovekovečil na tisoče posnetkov različnih ljudi in dogodkov. 

Rodil se je kot tretji od desetih otrok materi Mariji Horvat (1904–1989) in njenemu drugemu možu Stanku Kosiju (1901–1938), ki je že zelo zgodaj umrl zaradi tuberkuloze. Otroška leta je preživel na domačiji v Lahoncih 1, osnovno šolo pa obiskoval v Runeču in jo zaključil leta 1946. Odločil se je za poklic fotografa in praktično znanje najprej dve leti pridobival pri stricu Antonu Kosiju, ki je imel svoj fotografski atelje v Lahoncih in delal tudi v ateljeju Polak v Ormožu. V šolskem letu 1947/48 je nato obiskoval strokovno nadaljevalno šolo v Idriji in bil ob tem učenec fotografske stroke pri mojstru Francu Langerholcu na Ptuju, kjer se je izučil za pomočnika. Na Ptuju se je ustalil ter si tukaj ustvaril dom in družino. Leta 1958 se je poročil s Felicito Tomanič, ki mu je v zakonu rodila hčer Andrejo (1958–2011) in sina Milka (1962–2005).
Mojstrski izpit, ki je bil obvezen za pridobitev dela v obrti, je leta 1960 opravil pri mariborskem fotografu Jožefu Hochstätterju. Po dvajsetih letih službovanja v ateljeju Langerholc je leta 1968 v mestnem jedru Ptuja, na Trgu mladinskih delovnih brigad, (danes Mestni trg 2), odprl lasten atelje. V njem je po željah strank ustvarjal portrete, poročne in družinske fotografije, največ fotografij pa je posnel na terenu. Njegove fotografije so redno objavljali tudi v časopisih Večer in Ptujski tednik. Bil je eden prvih ptujskih fotografov, ki se je začel ukvarjati z barvno fotografijo. Svoje strokovno znanje je izpopolnjeval z obiski strokovnih seminarjev za fotografe doma in v tujini ter bil mentor številnim mladim fotografom. Upokojil se je leta 1993, ko je fotografski atelje tudi uradno prepustil sinu Milku.

Ob poklicnem delu je bil vsa leta aktiven tudi na drugih področjih družbenega življenja. Bil je ustanovni član in prvi predsednik (1978 in 1982) združenja obrtnikov na Ptuju, član izvršnega odbora Sekcije fotografov Gospodarske zbornice Slovenije in Mednarodnega združenja portretnih fotografov. Deloval je kot vodja delegacije za zbor združenega dela in član delegacije za zbor združenega dela republiške skupščine. Vzporedno se je udejstvoval tudi kot porotnik na sodišču in kot predsednik sindikata delavcev, zaposlenih v obrti.

Za svoje delo na različnih področjih družbenega življenja je prejel več priznanj: red dela za zasluge za narod s srebrno zvezdo (1981), bronasto plaketo za zasluge Zveze obrtnih združenj Slovenije (1987), srebrno plaketo za zasluge Obrtne zbornice Slovenije (1991), zlato plaketo za razvoj obrtništva na Ptuju.

Čeprav je z družino živel na Ptuju, se je vedno rad vračal v rodne Lahonce, kjer se je na majhni posesti od leta 1982 ljubiteljsko posvečal vinogradništvu in kletarstvu.

 

Viri in literatura
 P. Kosi, T. Srečkovič Bolšec: Stanko Kosi (29. 2. 1932–2. 7. 2000), gradivo za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, julij 2017 (hrani arhiv KIPP).
50 let Stanka Kosija, Tednik, št. 12 (25. marec 1982), str. 6.


Glej tudi

link   Kamra


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 3.1.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh