483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOSI Jernej
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

KOSI, Jernej


Rojen: 
27. december 1982, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Otroška in mladostniška leta je preživel na Humu pri Ormožu. Osnovno šolo je obiskoval v Ormožu (1989–1997), šolanje pa nadaljeval na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru (1997–2001). Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral iz zgodovine in sociologije kulture (2006). Tam je leta 2012 na Oddelku za zgodovino uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo. Med letoma 2006 in 2011 je bil na Filozofski fakulteti zaposlen kot mladi raziskovalec, od leta 2013 naprej kot raziskovalec in univerzitetni asistent.

Raziskovalno se osredotoča na habsburški oziroma avstrijski prostor v dolgem 19. stoletju, v tem okviru pa še zlasti na današnje slovensko ozemlje. V svojih raziskavah se posveča zgodovini modernega nacionalizma in nacionalnih gibanj, zgodovini begunstva v času med in neposredno po prvi svetovni vojni, kakor tudi vprašanjem, ki zadevajo metodologijo in epistemologijo zgodovinopisja kot raziskovalne prakse. Kot raziskovalec je član programske skupine na Oddelku za zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete ter sodelavec pri različnih raziskovalnih projektih. Kot podoktorski raziskovalec sodeluje tudi pri projektu »Postcarding Lower Styria« na Oddelku za slavistiko Univerze v Gradcu (2016–2017), šest mesecev pa je kot podoktorski raziskovalec s pomočjo štipendije Republike Avstrije (OeAD) raziskoval v dunajskem državnem arhivu (2015–2016). Kot raziskovalec je svoje rezultate predstavljal na številnih konferencah in srečanjih doma in v tujini (Avstrija, Nemčija, Velika Britanija). Je avtor znanstvene monografije Kako je nastal Slovenski narod (2013) ter avtor več razprav, člankov in recenzij, ki jih objavlja v slovenskih in tujih strokovnih in znanstvenih revijah ter publikacijah.

 

Viri in literatura
J. Kosi: Prispevek za leksikon Spodnjepodravci.si, junij 2017 (hrani arhiv KIPP).Glej tudi

link   SICRIS
link   Osebna bibliografija
link   Intervju na MMC RTV Slo (11. nov. 2012)
link   Radijska oddaja Izšlo je, Radio Slovenija (21. avg. 2014)


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 5.9.2017, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh