483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOSER Ljudevit - Lujo
Foto: 100 jaroj de Esperanto-movado en Maribor, str. 140
Galerija slik

KOSER, Ljudevit - Lujo


Rojen: 
15. avgust 1887, Juršinci
Umrl:  1976, Zagreb


Kraj delovanja: 


Ljudevit (Lujo) Koser je v slovenski literaturi znan predvsem kot pionir esperantskega gibanja v Sloveniji. Bil pa je tudi eden od maloštevilnih slovenskih diplomatov, ki so delovali v jugoslovanski diplomaciji pred drugo svetovno vojno,
Katoliško gimnazijo je dokončal v Mariboru (1909) in potem študiral pravo na Dunaju in v Pragi, kjer je tudi doktoriral. Iz časa njegovega delovanja v Sloveniji ni veliko podatkov, ohranjeni pa sta dve njegovi deli, ki ju je izdal še v domačem kraju. Znano je, da se je v dijaških letih navduševal za esperanto, ki se ga je naučil sam. Organiziral je prvi tečaj esperanta na gimnaziji (1908), ustanovil prvo esperantsko skupino (1908) in napisal prvi slovenski učbenik esperanta z naslovom Popolna slovnica esperantskega jezika (Juršinci pri Ptuju, 1910).

Med študijem je veliko popotoval, nekaj časa je preživel v Parizu (1911) in svoje spomine na ta čas objavil v zvezku Domača knjižnica (Juršinci pri Ptuju, 1915). Govoril je tekoče angleško, francosko in nemško, komunicirati pa je znal tudi v češčini, poljščini, ruščini, španščini in italijanščini. V diplomatsko službo je vstopil že leta 1919, domnevno na povabilo takratnega jugoslovanskega notranjega ministra dr. Antona Korošca, s katerim sta prijateljevala še iz gimnazijskih let. Njegova prva služba v tujini je bila od leta 1920 na poslaništvu v Varšavi, od koder je bil leta 1922 prestavljen za sekretarja v Budimpešto. Preostanek predvojne diplomatske kariere je preživel v Beogradu in v Celovcu. V tem obdobju je pod imenom Lujo Koser v srbskem jeziku napisal Knjigo o državljanstvu, ki je izšla pri Jugoslovanski knjigarni v Ljubljani leta 1937.
Novembra 1940 je bil postavljen za svetovalca poslaništva v Teheranu. Na Bližnjem vzhodu se je največ družil z diplomatom Anton Novačanon (1887−1951), ki njuna srečanja omenja v svojih dnevniških zapisih Jeruzalem - Kairo, spomini 1942−1945 (1986). Leta 1943 so ga zaradi suma, da je nemškim vohunom izdajal dovoljenja za potovanje, razrešili z mesta odpravnika poslov v Teheranu. Kljub intervenciji takratnega podpredsednika jugoslovanske vlade dr. Miha Kreka ni bil rehabilitiran in se je leta 1945 vrnil v Beograd. Kot diplomatu, lojalnemu kraljevi vladi, mu novi režim ni zaupal, zato je bil leta 1946 upokojen. 

Po upokojitvi se je preselil v Zagreb, kjer je živelo nekaj članov družine, in tu ostal do smrti. Občasno je honorarno delal kot prevajalec za Jadran film in za Jugoslovansko akademijo znanosti in umetnosti.

 

Viri in literatura
 M. Petrovič: Znani Slovenjegoričani z območja Občine Juršinci. V: Juršinci skozi čas, Juršinci, 2017, str. 458-459.
100 jaroj de Esperanto-movado en Maribor − 100 let esperantskega gibanja v Mariboru, Inter-kulturo Maribor, 2010, str. 140−144.


Glej tudi

link   Esperantsko društvo Maribor, Pomembni člani, dr. Ljudevit Koser


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 8.1.2019, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh