483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOS Milan
Foto: osebni arhiv M. Kos
Galerija slik

KOS, Milan


Rojen: 
8. avgust 1962, Ločki Vrh
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Destrniku se je kot minoritski semeniščnik vpisal na zasebno gimnazijo v Želimljem – Ig pri Ljubljani, ki so jo vodili salezijanci. Maturiral je na Gimnaziji Poljane v Ljubljani in s tem pridobil državno veljavno srednjo šolo.

Leto noviciata – seznanjanja z redovniškim življenjem v minoritskem redu – je opravil na Cresu (Hrvaška) in 19. 8. 1984 tam naredil prve začasne zaobljube. Slovesne ali večne zaobljube v minoritskem redu je naredil 4. 10. 1988 na Ptuju v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla.

Študij teologije je opravil na Teološki fakulteti v Ljubljani in ga zaključil z diplomsko nalogo Ustanovitev samostana sv. Frančiška v Piranu in nekateri važnejši dogodki do leta 1579. V duhovnika je bil posvečen 29. 6. 1990 v mariborski stolnici.
Duhovniško službo je začel opravljati 1. 9. 1990 kot kaplan na Vidmu pri Ptuju in jo nato nadaljeval v Gradcu (Avstrija) v obdobju 1. 8. 1991−1. 8. 1992.

Na rednem provincialnem kapitlju slovenske minoritske province je bil leta 1992 izvoljen za tajnika in ekonoma slovenske minoritske province. To službo je v Ljubljani opravljal do 1. 8. 2002. Za obdobje 1998–2002 je bil imenovan tudi za gvardijana samostana sv. Maksimilijana Kolbeja v Ljubljani.

Na rednem provincialnem kapitlju slovenske minoritske province leta 2002 je bil za štiri leta izvoljen za kapitularnega kustosa in gvardijana Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju z zaupano nalogo rekonstrukcije minoritske cerkve sv. Petra in Pavla na Ptuju ter prenovo minoritskega samostana. Ob pastoralnem delu v župniji sv. Petra in Pavla na Ptuju je bil od 2004 do 2005 hkrati upravitelj župnije sv. Urban - Destrnik. Službo gvardijana samostana na Ptuju je ponovno prevzel leta 2017.

Na rednem provincialnem kapitlju je bil leta 2006 izvoljen za provincialnega ministra slovenske minoritske province. To službo je opravljal tri mandate do leta 2018. Po sklepu provincialnega kapitlja je leta 2006 prenesel sedež slovenske minoritske province iz Ljubljane v Minoritski samostan sv. Petra in Pavla na Ptuju.

Z odprtjem Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju (2007) je postal njen direktor in funkcijo še zmeraj opravlja.
Od 2007 do 2010 je bil predsednik KORUS-a (Konferenca redovnih predstojnikov in predstojnic v Sloveniji).
Od 2012 do 2018 je bil predsednik Frančiškovske konference v Sloveniji (predstojnikov in predstojnic s karizmo sv. Frančiška Asiškega).
Od 2012 do 2018 je bil predsednik CEC-a (Konference predstojnikov minoritskih provinc v Srednji Evropi).
V letu 2019 je bil imenovan za predsednika Aninega sklada v Sloveniji (ustanova Anin sklad povezuje družine z več otroki in jim duhovno ter finančno pomaga).
V letu 2019 je bil izvoljen za CEF-a (konference predstojnikov minoritskih provinc v Srednji Evropi).

Leta 2012 je bil prejemnik zlate plakete Mestne občine Ptuj, saj je Minoritski samostan sv. Petra in Pavla na Ptuju tudi po njegovi zaslugi odprt za kulturno-duhovni utrip na Ptuju. V samostanu je vzpostavljena knjižnica in tudi zasebna glasbena šola, odvijajo pa se tudi številni koncerti, proslave, razstave in druga srečanja. Skupaj s sobrati je zaslužen za povečano vlogo minoritskega samostana v današnjem kulturnem in duhovnem utripu mesta ter za oživitev minoritskega samostana na Ptuju.
Pater Milan Kos aktivno deluje tudi na humanitarnem področju. Njegova mila in blaga narava je mnogim ljudem, ki so se znašli v najhujših stiskah, pomagala poiskati pot iz brezupa.

Minoritski samostan je bil v času njegovega delovanja leta 2009 tudi prejemnik velike oljenke Mestne občine Ptuj.


 

Viri in literatura
M. Kos: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 5.5.2020, Eva Reberšak, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh