483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOPRIVEC Ignac
Foto: Kmečki glas, 30. 9. 1981
Galerija slik

KOPRIVEC, Ignac


Rojen: 
26. junij 1910, Drbetinci
Umrl:  8. december 1980, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Ignac Koprivec (rojen Ignac Ljubec) se je rodil 26. junija 1910 v Drbetincih. Njegov oče je bil Jožef Ljubec, ki je umrl na ruski fronti leta 1915. Mati Elizabeta, rojena Čuček, je ostala po smrti moža vdova s tremi otroki. Ignac se je po osnovni šoli podal na pot s trebuhom za kruhom. Obiskoval je klasično gimnazijo v Mariboru, ki je ni končal. V Ljubljani je končal srednjo tehnično šolo in se vpisal na slavistiko. Starši so bili prerevni, da bi mu omogočili redno izobraževanje. Brat mu je pomagal, da se je v Zasavju lahko zaposlil kot zidar, se izobraževal in se ob delu tudi šolal. Na fakulteto se je vpisal kot privatist, ker ni imel velike mature. Ker je poslušal predavanja tudi na drugih fakultetah, si je pridobil veliko znanja.
Preživljaj se je s priložnostnimi deli in od podlistkov, objavljenih v dnevniku Jutro. Kot študent je deloval med levičarji Mladi Triglav. S črticami, novelami in narodopisnimi prispevki je že med vojno sodeloval v Življenju in svetu, Obzorjih, Mariborskem večerniku, po vojni pa v Slovenskem poročevalcu, Ljudski pravici, Obzorniku, Ptujskem tedniku, Naši ženi, Kmečki ženi, Ptujskemu zborniku, Koledarju Prešernove družbe, Sodobnosti in drugje.
Največja vrednost narodopisnih črtic je vsekakor bogato narodno pisno blago. V svojih novelah je skušal razrešiti razdvojenost kmečkega človeka, ki je nihal med neznanim in iskal pravično pot v novonastalih razmerah. Ekonomska kriza je prišla v domači kraj okrog leta 1935 in odsevala v Koprivčevem literarnem ustvarjanju, saj je sam izviral iz železarske, dninarske družine.
Leta 1934 se je preselil v Ljubljano in se vpisal kot izredni študent slavistike na Filozofsko fakulteto. Med vojno je imel v NOB več kulturnih in političnih funkcij, bil je novinar in urednik Slovenskega partizana. Po vojni se je zaposlil v uredništvu Ljudske pravice in bil do upokojitve leta 1965 urednik v založbi Kmečka knjiga, nazadnje je deloval kot svobodni književnik.
Ignac Koprivec je umrl v začetku decembra 1980, odšel je tako tiho in umaknjeno, kot je živel. Njegova dela so: Kmetje včeraj in danes (zbirka črtic), Sestanki in Nevidna steza (noveli), Hiša pod vrhom (roman), Pot ne pelje v dolino (povest), za katero je prejel nagrado Prešernovega sklada …

Dela (izbor):
- Kmetje včeraj in danes, 1939
- Nevidna steza, 1954
- Hiša pod vrhom, 1957
- Pot ne pelje v dolino, 1965


Viri in literatura
V. Kajzovar: Pisatelj Slovenskih goric: Ignac Koprivec (1910, Drbetinci–1980, Ljubljana), Štajerski tednik, št. 1 (2011), str. 9.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, 2008, str. 510.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh