483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOLMANČIČ Petra
Foto: Branimir Ritonja
Galerija slik

KOLMANČIČ, Petra


Rojena: 
22. junij 1974, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je končala v Ormožu, gimnazijo v Ljutomeru. Študirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani in si pridobila izobrazbo univerzitetna diplomirana sociologinja kulture in filozofinja. Živi in dela v Mariboru.

Je pesnica in kulturna delavka, od leta 2002 programska koordinatorica Slovenskih dnevov knjige v Mariboru in od leta 2002 programski vodja MKC Črke javnega zavoda MKC Maribor. Med letoma 1998 in 2010 je bila urednica knjižne zbirke Frontier pri zavodu za umetniško produkcijo in založništvo Subkulturni azil Maribor ter v letih 1997−2004 urednica zbornika za literarno in likovno ustvarjalnost subkultur Sirota Jerica (6 številk). V obdobju 2000−2010 je bila predsednica KUD-a Zid na Meji, med letoma 1998 in 2010 pa urednica literarnega dela projekta Rokerji pojejo pesnike. Od leta 2015 je urednica literature pri reviji Dialogi in članica Društva slovenskih pisateljev. Zaposlena je kot koordinatorka in organizatorka programov Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Petra Kolmančič je avtorica petih pesniških zbirk: Luknja (1994), Šus v glavo (1995), Slina (1999), Uvod v poželenje (2004) in P(l)ast za p(l)astjo (2014). Objavila je tudi delo s področja sociologije Fanzini: komunikacijski medij subkultur (2001). Piše tudi besedila za popularno glasbo ter nastopa kot producentka in avtorica multimedijskih performansov.

Izbrane pesmi Petre Kolmančič so bile prevedene v hrvaščino, španščino, madžarščino, angleščino in nemščino ter uvrščene v številne antologije:
Antologija slovenskih pesnic, III. knjiga (2006), Antologija slovenske erotične poezije (2007), Brez verzov, brez rim: antologija slovenske pesmi v prozi (2011), Antologija mariborskih pesnikov (2014), Prleška düša (zgodovinski pregled literarne dejavnosti v prleškem prostoru, 2014).

Leta 2014 je prejela Veronikino nagrado za pesniško zbirko P(l)ast za p(l)astjo.

 

Viri in literatura
P. Kolmančič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Društvo pisateljev
link   POIESIS
link   Delo
link   Večer
link   7dni
link   Radio Ars
link   Radio Slovenija
link   TV Maribor
link   Bukla
link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 26.10.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh