483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOLARIČ Nina
Foto: Luka Gorjup
Galerija slik

KOLARIČ, Nina


Rojena: 
12. december 1986, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Obiskovala je osnovno šolo Mladika na Ptuju, kjer jo je profesor športne vzgoje Zoran Kranjc navdušil za atletiko in napotil v ptujski atletski klub, katerega članica je še danes. S trinajstimi leti je na začetku svoje atletske poti kazala perspektivo za morebitno doseganje dobrih rezultatov. Kmalu so jo usmerili v skok v daljino, kjer je z načrtnim delom pod vodstvom trenerja Gorazda Rajherja dosegala vedno boljše rezultate. Atletika je bila razlog za vpis v športni oddelek Gimnazije Ptuj, ki ga je obiskovala med letoma 2000 in 2005, nato pa je izobraževanje nadaljevala na Pravni fakulteti v Mariboru.

Skok v daljino in atletika sta s časom postala njena ljubezen in prioriteta življenja. Kot mladinka se je udeležila Evropskega prvenstva za mladince v Litvi, kjer je za eno mesto ostala izven finala. Največji napredek v svoji karieri je naredila v sezoni 2007, ko je leto pred Olimpijskimi igrami v Pekingu za normo zaostala le 3 centimetre. Ta rezultat je bil razlog za profesionalizem. Odločitev je bila pravilna, saj se je z državnim rekordom v skoku v daljino zanesljivo uvrstila v reprezentanco za Olimpijske igre v Pekingu, kjer je nastopila kot najmlajša slovenska atletinja. Njen nastop v Pekingu pa je pomenil tudi to, da je Ptuj dobil svojo prvo žensko predstavnico na največjem športnem tekmovanju na svetu. Kljub konstantnim rezultatom v sezoni 2008, ki bi zadostovali celo za finale Olimpijskih iger, pa se je domov vrnila z grenkim priokusom, saj je pred kvalifikacijskim nastopom zbolela. Nastop na olimpijadi ji je vlil motivacijo in željo po dobrih rezultatih. V letu po olimpijadi je že v zimskem delu tekmovalne sezone pokazala, da je odlično pripravljena in se je z državnim rekordom na Evropskem prvenstvu v dvorani uvrstila na 4. mesto. V poletni sezoni pa je skočila še do bronaste medalje na Sredozemskih igrah v Pescari.

Njena športna kariera je zaznamovana tudi s številnimi poškodbami, ki pa jih je strpno sanirala in se po vsaki vrnila nazaj. Tako se je s trdno voljo in željo po rezultatih vrnila tudi po poškodbi odrivnega gležnja in dosegla normo za njene druge olimpijske igre, Olimpijske igre v Londonu leta 2012. V Londonu pa zaradi birokracije in še ene poškodbe ni nastopila.

Svojo trdno voljo in ljubezen do atletike je ponovno pokazala, ko se je po rehabilitaciji vrnila in v letu 2013 dosegla srebrno medaljo na Sredozemskih igrah v Mersinu.

Nina je lastnica več naslovov državne prvakinje in aktualna članska državna rekorderka v skoku v daljino tako na prostem kot v dvorani. Slovensko reprezentanco je zastopala na številnih mednarodnih tekmovanjih, kot so olimpijske igre, svetovna prvenstva, evropska prvenstva, evropska prvenstva v dvorani, sredozemske igre, ekipna evropska prvenstva, univerzijada, balkanske igre …

 

Viri in literatura
N. Kolarič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.7.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh