483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOJC Martin
Foto: Tednik, št. 28 (25. 7. 1974), str. 9
Galerija slik

KOJC, Martin


Rojen: 
14. september 1901, Središče ob Dravi
Umrl:  18. marec 1978, Maribor


Kraj delovanja: 


Martin Kojc se je rodil v Središču ob Dravi. Srednjo šolo je obiskoval na Ptuju in v Mariboru, kjer je maturiral leta 1918. Že kot srednješolca sta ga privlačili psihologija in filozofija ter vse tisto, kar danes zaobsežemo s pojmom parapsihologija. V naslednjih letih se je kot samouk posvetil preučevanje teh področij. Želja po novih spoznanjih ga je privedla preko Gradca in Dunaja v Berlin, kjer je med leti 1930–1933 vodil praktično življenjsko posvetovalnico in dosegel s svojo psihoterapijo pomembne uspehe. Predaval je v Berlinu, Haagu, Amsterdamu in Rotterdamu. S prihodom Hitlerja na oblast se je vrnil v domovino in se posvetil pisanju knjig.

Leta 1935 je v samozaložbi izšel njegov prvenec Učbenik življenja v nemškem jeziku in kmalu za tem tudi v slovenščini. Ta knjiga je dosegla največ ponatisov. Leta 1940 je v Ljubljani odprl posvetovalnico za praktični individualni življenjski pouk. Takratni dnevni tisk je veliko pisal o njem. V Jutru, Slovencu, Ljubljanskem zvonu in drugih listih so izšle razne recenzije, intervjuji in članki. Med okupacijo se je vrnil v rojstni kraj in zavil v kulturni molk. Zaradi znanja nemškega jezika so ga zaposlili na občinskem uradu na Kogu pri Središču, kjer se je kot aktivist povezal z Osvobodilno fronto. Po osvoboditvi je bil nekaj mesecev še v Mariboru in Okrožju. Napisal je še štiri knjige s filozofsko tematiko in eno dramo.

Znanstvena ustanova Fundacion de la Ferierre v Caracasu mu je leta 1960 podelila častno diplomo za njegova dela. V tujini so mu priznali profesuro za esperantski jezik, ki ga je vneto gojil v mednarodne namene. Njegova dela so največji odmev doživela v tujini, predvsem na Nizozemskem, kjer ponatisi izhajajo še danes, prav tako v Nemčiji.

Dela (izbor):
- Učbenik življenja, 1935
- Samozdravljenje nervoznih težav, 1992
- Pot k sreči, 2001
- Svet jutri, 1956
- Razsvetljeni človek, 2005


Viri in literatura
H. Srnec: Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih, Središče ob Dravi, 2014, str. 112.
M. Kojc: Pot k sreči, Ljubljana, 2002, str. 5.
A. Žerjav: Martinu Kojcu v spomin, Večer, št. 76 (1. 4. 1978), str. 4.
J. R.: La lernolibro de la vivo, Tednik, št. 28 (25. 7. 1974), str. 9.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon, Ljubljana, 2008, str. 496.


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.11.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh