483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOŽELJ PODLOGAR Barbara
Foto: Maja Bačer
Galerija slik

KOŽELJ PODLOGAR, Barbara


Rojena: 
10. junij 1974, Maribor
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Mladost je preživela na Ptuju, kjer je obiskovala Osnovno šolo Breg in dokončala gimnazijo (1989–1993). Šolanje je nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani na Oddeleku za umetnostno zgodovino, kjer je pridobila naziv univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka (2000). Za diplomsko delo Prisotnost eksistencialov in likovna govorica je prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Na isti fakulteti je leta 2016 pridobila še naziv univerzitetna diplomirana filozofinja.
Že med študijem, predvsem pa po študiju, je objavljala recenzije, kritike in eseje s področja kulture in umetnosti v različnih časopisih, dnevniku Večer, mesečniku Ampak, reviji Literatura in na nacionalnem radiu.

Od leta 2000 do leta 2015 je bila zaposlena na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije (RS), kjer je opravljala različne naloge. V času, ko je ministrstvo za kulturo vodil mag. Rudi Šeligo, je bila vodja njegovega kabineta (2000). Sprva je delala na področju knjige, kjer je vzpostavila in vodila koordinacijsko skupino za predstavitve slovenske ustvarjalnosti v tujini in bila odgovorna za slovenske predstavitve literature na knjižnih sejmih v Pragi, Leipzigu in Frankfurtu, s tem pa tudi sistematično vzpostavila promocijo slovenske literature v mednarodnem prostoru.

Od leta 2007 do leta 2013 je bila generalna direktorica Direktorata za umetnost/ustvarjalnost. Sodelovala je pri pripravi najzahtevnejših aktov na področju kulturne politike. Aktivno je sodelovala pri vzpostavljanju Javne agencije za knjigo RS in bila prva predsednica njenega sveta (2008–2013). V letih 2012–2015 je bila nacionalna predstavnica skupine Odprte metode koordinacije pri Evropski komisiji na področju kulturnih in kreativnih industrij, ki je na podlagi dobrih praks evropskih držav pripravila smernice delovanja za eno pomembnejših področij evropske kulturne politike. V letu 2012 je bila na Ministrstvu za kulturo skrbnica projekta Evropska prestolnica kulture: Maribor 2012 in članica sveta Zavoda Maribor 2012. Med letoma 2013 in 2015 je vodila Službo za EU zadeve in mednarodno sodelovanje. Sodelovala je na številnih slovenskih in mednarodnih konferencah, srečanjih in v uradnih delegacijah RS. Predstavitve slovenske kulture v tujini in kulturna diplomacija so ji vedno predstavljale izziv, zato je tudi aktivno sodelovala pri pripravi različnih predlogov, med drugim pri vzpostavitvah prvih slovenskih kulturnih centrov, prvega na Dunaju in drugega v Berlinu.

Od avgusta 2015 vodi Slovenski kulturno-informacijski center SKICA na Dunaju, ki je del Veleposlaništva RS.

 

Viri in literatura
B. Koželj Podlogar: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, december 2017 (hrani arhiv KIPP).


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   SKICA


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 4.4.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh