483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KMETEC Tone
Foto: osebni arhiv Marije Kmetec
Galerija slik

KMETEC, Tone


Rojen: 
5. junij 1932, Strmec pri Leskovcu v Halozah
Umrl:  4. oktober 2011, Ptuj


Kraj delovanja: 


Oče je bil poklicni mesar, mama pa gospodinja. Svojo prvo harmoniko je dobil pri štirinajstih letih. V letih 1953–1957 je obiskoval šolo gospoda Viktorja Lugariča, kjer sta predelala vse osnove od prve do zadnje strani.

Najprej je bil zaposlen na Vidmu kot traktorist, pozneje kot šofer pri Mladinski knjigi. Nazadnje pa je bil poldrugo desetletje samostojni glasbenik.

Precej let je igral v duetu s Stanetom Horvatom, trobentarjem, na porokah in različnih prireditvah. Igrala nista samo po Halozah in Dravskem polju, ampak po vsej Sloveniji, celo na Primorskem in na Tržaškem.

Od leta 1960 naprej in vse do leta 1964 so imeli svoj ansambel, ki pa ni imel imena. Tone je igral harmoniko, Hinko Krček trobento, Rudi Mohorko klarinet, Feliks Polanec pa bariton in bobne, igrali pa so brez ozvočenja.
Narodnozabavni ansambel Toneta Kmetca je bil ustanovljen novembra 1965, deloval je predvsem na Štajerskem. Tedaj so za zagrebško produkcijo Jugoton posneli svojo prvo veliko ploščo, ki so jo naslednje leto z velikim navdušenjem sprejeli poslušalci po vsej Sloveniji.
Prvo ploščo so posneli Tone Kmetec na harmoniki, Dasko Hinko s trobento, Rudi Mohorko s klarinetom, Roman Zvec s kitaro in Marjan Kovačič z baritonom. Pela sta Marija Matjašič in Miro Makoter.
Pri Jugotonu je ansambel posnel tri male in eno veliko ploščo.
Glasbeni urednik na Radiu Ljubljana Vilko Ovsenik je vsem domačim glasbenim skupinam poslal vabilo za snemanje in po štirih letih obstajanja so se opogumili tudi člani ansambla Toneta Kmetca. Duet so razširili v kvartet z imenom Ormoški fantje.
Ormoški fantje za ljubljanski radio niso posneli nobene skladbe, posneli pa so jih za ploščo. Za Radio Ljubljana so posneli Ptujski kvartet, ki so ga sestavljali Rudi Kolarič, Miro Makoter, Feliks Polanec in Maks Vavpetič. Mira Makoterja je pozneje v duetu z Marijo Kmetec zamenjal Ivan Švajgl, z Marijo pa je v ženskem duetu pela tudi Marija Pintarič.

Leta 1977 in 1979 je ansambel Toneta Kmetca gostoval pri naših rojakih v ZDA in Kanadi.
Besedila za ansambel sta večinoma napisala Franc Žnidaršič in Ivan Sivec, nekaj pa tudi Jožica Slapar, Ivan Malavašič, Franc Fideršek, Marjan Šneberger in Bogomir Šefic.

Ansambel je prejel več nagrad, med drugim tudi prvo krošnjo revije Stop, zlatega petelina ter pokal Carla de Monteja. Prejeli so tudi priznanje produkcije, kot je Helidonova zlata lastovka.

Nastopali so v osrednji oddaji Četrtkov večer domačih pesmi in napevov, nastopali so tudi v zagrebški televizijski oddaji Jugoslavija ter v beograjski oddaji Za selo moje.


Glasbene uspešnice (izbor):
-Ljubica, lahko noč
- Na morskem obrežju Marjana
- Ko so fantje proti vasi šli
- Mami, oj mami
- Srečno novo leto
- Bleda luna
- Pozdrav Slovenskim goricam
- Kako je hiša pustaViri in literatura
Ivan Sivec: Vsi najboljši muzikanti. Prvi del: Razvoj narodnozabavne glasbe od začetkov do leta 1973, Mengeš, 1998, str. 225–230.


Glej tudi

link   Stari slovenski ansambli


Prispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh