483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KLEMENČIČ Liljana
Foto: arhiv knjižnice
Galerija slik

KLEMENČIČ, Liljana


Rojena: 
19. maj 1957, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rodila se je staršema Juriju Bariću in Mariji (roj. Šterman) na Ptuju, kjer je obiskovala osnovno šolo in gimnazijo. Izobraževalno pot je nadaljevala na študiju likovne vzgoje na tedanji Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je absolvirala, nato pa se vpisala na razredni pouk in študij dokončala leta 1981.

Prvo zaposlitev je dobila leta 1979 na Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, šoli s prilagojenim programom, kjer je eno leto poučevala likovno vzgojo in tehniko, nato pa naslednji dve leti oba predmeta na Osnovni šoli Hajdina.
Leta 1983 se je zaposlila v Mladinskem oddelku tedanje Ljudske in študijske knjižnice (danes Knjižnica Ivana Potrča) na Ptuju. V naslednjih desetletjih je kot mladinska knjižničarka kljub skromnim pogojem uspešno uvajala in razvijala nove oblike dela z mladimi. Leta 1994, ko se je Mladinski oddelek preselil na novo lokacijo v prostore Malega gradu in so bili končno ustvarjeni primerni pogoji za redno izvajanje različnih dejavnosti, se je oddelek prostorsko in tudi kadrovsko okrepil. Liljana Klemenčič je bila imenovana za vodjo oddelka (1996) in to funkcijo opravlja še danes.

Ob rednem delu v knjižnici se je veliko formalno in neformalno izobraževala ter postavila mnoge avtorske projekte, ki so vezani na literaturo, bibliopedagogiko in pravljičarstvo. Poleg bibliopedagoškega avtorskega dela se ukvarja z recenzijami otroškega in mladinskega leposlovja ter je avtorica literarnih rubrik Tednikova Knjigarnica (Štajerski tednik), Mentorjeva bralnica ali bibliotrk (Mentor) in Neobvezno za knjigoljube (Večer). Za promocijo dobrih knjig skrbi z rednim oglašanjem v oddajah na Radiu Maribor (literarna rubrika Zbrano, zapisano, prebrano) in Radiu Ptuj.
Piše tudi strokovne članke o mladinski književnosti, o branju in knjižni vzgoji in je avtorica spremnih besed v različnih leposlovnih delih (npr. v romanu Stvar Marjane Moškrič). Avtorsko je priredila besedilo za slikanici Kurent (2001) in Kako je Evropa dobila ime (2004).
Je članica uredništva revije Mentor (od 2010) in aktivna članica Društva bralna značka Slovenije (od 2012). Uveljavila se je tudi kot odlična pravljičarka, ki pripoveduje za otroke in odrasle.
Med njene najbolj znane projekte sodita Pravljice z jogo (skupaj z Sonjo Trplan) in Bralna značka za odrasle. V sodelovanju z Mladinsko knjigo je v letih 2005–2012 na Ptuju vodila tudi poletne bralne terase, na katerih so bile v sodelovanju z avtorji predstavljene knjižne novosti.

Za svoje dolgoletno strokovno delo in dosežke je prejela najvišje strokovno priznanje – Čopovo diplomo (2003). V domačem mestu pa so ji dvakrat podelili občinsko kulturniško priznanje – oljenko (1994 in 2002).

V prostem času je navdušena zbirateljica in negovalka pelargonij zonale, v zbirki jih ima preko 200 različnih sort.

 

Viri in literatura
L. Klemenčič: Življenjepis (hrani arhiv KIP).
F. Lačen: Pravljice so tudi za odrasle: Liljana Klemenčič, dobitnica Čopove diplome, Štajerski tednik, št. 44 (6. 11. 2003), str. 14.
D. Bedrač: Literarno kolo. (44), Liljana Klemenčič. 1, Ona pa zares "pade notri", Štajerski tednik, št. 5 (19. 1. 2007), str. 20.
D. Bedrač: Literarno kolo. (45), Liljana Klemenčič. 2, Glun, glun, glun, Štajerski tednik, št. 9 (2. 2. 2007), str. 26.
L. Klemenčič, Z. Kodrič: Pravljičarka je lahko poklic: pogovor s pravljičarko in pisateljico Liljano Klemenčič, Večer, št. 137 (15. 6. 2005), str. 17.


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   Pogovor v oddaji Nočni obisk


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 4.5.2016, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh