483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KLASINC Edvard - Edi
Foto: Osebni arhiv E. Klasinca
Galerija slik

KLASINC, Edvard - Edi


Rojen: 
29. december 1941, Jesenice
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Edi Klasinc je uveljavljeno ime med sestavljalci in reševalci križank, saj se z ugankarstvom ukvarja že 60 let. Znan je tudi pod psevdonimom sindikalec -  anagramom njegovega imena in priimka.

Rodil se je na Jesenicah na Gorenjskem. Leta 1947 se je z družino preselil na Pragersko, kjer je obiskoval osnovno šolo, nižjo gimnazijo pa na Spodnji Polskavi. Nato se je kot pomožni delavec zaposlil v ptujski tiskarni. Kasneje se je šolal še na grafični šoli v Ljubljani (1959) in opravljal vajeništvo v ljubljanski tiskarni Delo. Po odsluženem vojaškem roku (1961–1963) se je ponovno zaposlil v ptujski tiskarni, kjer je po opravljeni interni kvalifikaciji opravljal delo ročnega stavca, strojnega stavca in tiskarja ter se leta 2000 upokojil.

Že od mladih nog je del njegovega življenja ugankarstvo, predvsem reševanje in sestavljanje križank. Prvo križanko je objavil leta 1958 v časopisu Delavska enotnost. Leta 1968 je zasnoval svoj ugankarski list Ugankar, ki je na Ptuju izhajal šest let. Nato je urednikovanje opustil in začel sestavljati križanke za razne druge časopise in revije (npr. Delo, ptujski Perutninar, zdravniški časopis Ledvica). Od začetka sedemdesetih let pripravlja križanke za Štajerski tednik, za katerega se jih je do sedaj nabralo že preko 3500. Sestavlja predvsem skandinavske križanke, pa tudi druge tipe ugank (npr. rebuse, kvize). Zadnja leta pa na enem izmed družabnih omrežjih objavlja slikovni kviz.
Je avtor Klasinčevega ugankarskega slovarja – enega največjih slovenskih spletnih ugankarskih slovarjev, ki vsebuje več kot milijon gesel. Sestavlja ga že več kot 30 let ter ga redno posodablja in ažurira.

V svojem domačem kraju je znan tudi kot ljubiteljski glasbenik. Že v otroštvu se je kot samouk naučil igranja harmonike, s katero igra predvsem zimzelene, filmske in džez skladbe. V osemdesetih letih je imel svoj ansambel Pogum, nastopal pa je tudi v zasedbah Vandrovček in Rože ter skupaj s pevcem francoskih šansonov Matijem Pužem.

V prostem času je tudi navdušen kolesar, ribič in gobar.

 

Viri in literatura
N. Petrovič: Večne Gazi: zbirka intervjujev, Ptuj, 2005, str. 94–97.
M. Goznik: Z ugankarstvom se veliko naučiš, Tednik, let. 50, št. 20 (15. 5. 1997), str.4.
M. Goznik: Življenje je treba živeti vsako minuto, Tednik, let. 65, št. 1 (3. 1. 2012), str. 4.
 


Glej tudiPrispeval/-a: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 22.8.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh