483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KIRBIŠ Lojze
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

KIRBIŠ, Lojze


Rojen: 
30. april 1919, Prepolje
Umrl:  6. junij 2005, Ptuj


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Staršah, Tekstilno-tehnično šolo pa v Kranju. V času druge svetovne vojne je bil takoj po nemški okupaciji sprva v zaporu Stari pisker v Celju, kasneje v partizanih, predvsem v Bosni in Srbiji. Po osvoboditvi je kot tekstilec služboval v Celju, Kranju, Kočevju in na Ptuju. Leta 1952 je diplomiral na Višji šoli za politično ekonomijo v Beogradu. Od leta 1959 in do upokojitve leta 1963 je bil direktor Tekstilne tovarne in barvarne Ptuj.

Slikarsko se je izobraževal v zasebnih šolah in tečajih Alberta Sirka, Črtomirja Zorca in Jožeta Žagarja. Slikati je začel takoj po drugi svetovni vojni. Prvič je razstavljal že leta 1947 v Mariboru s člani Umetniškega kluba Grohar (danes Društvo likovnih umetnikov Maribor). Sprva se je posvečal ekspresivni risbi z izrazito socialno tematiko, vendar se je kmalu preusmeril v slikanje krajine. Na njegovih vsakodnevnih pohodih v naravo so nastale številne risbe in akvareli, ki jih je kasneje praviloma ponovno obdelal v oljni tehniki. Med bivanjem na Ptuju je slikal pokrajino ob Dravi in v Slovenskih goricah ter vedute Ptuja. Zanj je bila značilna pastozna tehnika slikanja, tj. nanos goste barve v debelih plasteh s pomočjo slikarske lopatice. Po upokojitvi se je preselil na Majski Vrh v Halozah in se še intenzivneje posvetil slikarstvu. V ustvarjanju iz tega obdobja se zrcali njegova zavezanost tradiciji, ki se izraža skozi boleče občutenje propadanja in izginjanja lesene arhitekture v ruralnem okolju haloškega gričevja in doline Dravinje.

Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Tako se je med drugim predstavil na samostojnih razstavah v Celju (1952), Kranju (1971), Ptuju (1985 in 1986), Mariboru (1986) in drugje. Njegove slike se nahajajo v številnih zasebnih zbirkah in galerijah pri nas in v svetu, med drugim tudi v Münchnu.

 

Viri in literatura
Š. Cobelj: Ljubiteljski likovniki Ptuja, Ptuj, 1988, str. 18.
D. Kirbiš: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2016 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 5.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh