483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KIRBIŠ Dušan
Foto: Ulrich Plieschnig
Galerija slik

KIRBIŠ, Dušan


Rojen: 
16. marec 1953, Jesenice
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Dušan Kirbiš je vizualni umetnik, ki deluje na področju slikarstva, kiparstva, fotografije in novih medijev. Med letoma 1991 in 2000 je ustvarjal na Ptuju, sprva v ateljeju v Minoritskem samostanu, kasneje na ptujskem gradu, danes pa živi in ustvarja v Ljubljani, kjer deluje tudi kot univerzitetni profesor.

Mladost je preživel v Prepoljah na Dravskem polju, na Ptuju in na Majskem Vrhu v Halozah. Osnovno šolo in gimnazijo je končal na Ptuju (1971). Študiral je na Pedagoški akademiji v Mariboru (1971–1973) in nato še na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1973–1978), kjer je leta 1978 diplomiral. Zatem je študij nadaljeval na tamkajšnji slikarski in grafični specialki (1978–1982) in medtem (1980) pridobil naziv samostojni ustvarjalec v kulturi. Kot prejemnik DAAD štipendije je študij nadaljeval na Hochschuele der Kuenste Berlin (1986–1988) in nato tam deloval kot samostojni umetnik. Leta 1990 se je študijsko izpopolnjeval in ustvarjal v New Yorku.
Kot docent se je zaposlil na Univerzi v Ljubljani (1990) in si leta 2000 pridobil naziv redni profesor za področje likovne teorije in barvnih študij. Pedagoško in umetniško-raziskovalno deluje na Naravoslovnotehniški fakulteti, Zdravstveni fakulteti in Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Ustvaril je obsežen opus del, ki ga zaznamujejo različni umetnostni tokovi. Na njegov ustvarjalni tok je sprva močno vplivalo intenzivno ukvarjanje z likovno teorijo, zlasti s teorijo barve, kasneje z jezikovnimi teorijami. V osemdesetih letih je razvil niz izrazito angažiranih zasebnih, intimnih pripovedi (Beobachter, Geschischte einer Jugend, Polje, Resnica onstran vidnega idr.) in postal eden vidnejših predstavnikov temnega modernizma. V devetdesetih je začel ustvarjati slike, ki so praviloma sestavljene iz več delov, iz njih pa pogosto sevajo večplastni nizi podob in besedil. V tem času so med drugim nastala abstraktna dela z močno filozofsko refleksijo: Image speculaire, Ecce homo, Der Fall Wagner, Zarathustra idr. Ciklus zaokrožajo dela Ashes to Ashes, Saudade, Melting Time in trilogija Božanska komedija. Dela nastala po letu 2000 le še poglabljajo njegov analitičen pogled v razsežnost bivanja, izraženo skozi vrhunce modernistične umetnosti, zlasti literature in teoretske misli. Na njegovih slikah velikih dimenzij se pogosto pojavlja motiv krajine, pri čemer v posameznih primerih prepoznamo silhueto Haloz in Dravskega polja, krajev, s katerimi je bil povezan v času otroštva na Ptuju. Njegovo delo pa ni vezano na en sam medij. Tako je tudi avtor vrste skulptur (Time Bridge, Pont du Diable, Simbol and Sign, Sonnenfaenger), fotografskih instalacij (Meje in omejitve), video instalacij (Have You Ever? Given Taken) in konceptualnih prostorskih predstavitev.
Njegova dela hranijo v vseh pomembnih muzejih, galerijah in zbirkah slovenske sodobne umetnosti ter v številnih zasebnih zbirkah doma in v tujini, med drugim tudi v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Ljubljana, Umetnostni galeriji Maribor, Obalni galeriji Piran, Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož, Mestni galeriji Ljubljana, Mestni galeriji Nova Gorica, Pilonovi galeriji Ajdovščina, Kunstzsammlung der Stadt Villach (Avstrija), Colección Paradores (Španija) in drugje. Zastopan je tudi v monografskih pregledih slovenske moderne in sodobne umetnosti ter velikem številu selekcioniranih preglednih razstav doma in v tujini.
Za svoje umetniško udejstvovanje je prejel odkupno nagrado 1. mednarodnega bienala v Kamniku ter več štipendij, med njimi štipendijo Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD (1986–1988), Celjskih mednarodnih tednov (1994) in Artslink (2000).
Je član Društva likovnih umetnikov Maribor, Društva likovnih umetnikov Ljubljana, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Berufsverband bildender Kuenstler. Od leta 1982 je ustanovni član ljubljanske Trajne delovne skupnosti (TDS) Equrna, ki se je sčasoma preoblikovala v Galerijo Equrna.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od A do L Ljubljana, 2008, str. 212–213.
Likovna umetnost v prostoru mesta Maribor: Dušan Kirbiš, pridobljeno 21. 9. 2016 s spletne strani http://www.mariborart.si/osebnost/-/article-display/dusan-kirbis
Z. Badovinac: Dušan Kirbiš, Mala galerija (Moderna galerija Ljubljana), katalog samostojne razstave, Ljubljana, 1988.
I. Antić: Paradoks identitete: Kirbiš in Marušić v Equrni, Sodobnost št. 5 (1991), str. 552–555.
T. Brejc idr.: Dušan Kirbiš: pregledna razstava, katalog razstave, Galerija sodobne umetnosti Celje, 1999, Pokrajinski muzej Ptuj, 2000.
A. Medved: Dušan Kirbiš, slike, katalog samostojne razstave, Obalne galerije Piran, Umetnostna galerija Maribor, 1990.
D. Kirbiš: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2016 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 30.9.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh