483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KEKEC OGRADNI Marjan
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

KEKEC OGRADNI, Marjan


Rojen: 
16. avgust 1947, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Slikar Marjan Kekec Ogradni se je rodil na Ptuju, zgodnje otroštvo pa preživel v Zabovcih. Osnovno šolo je končal na Ptuju, rudarsko šolo strojne smeri pa v Velenju. Leta 1970 se je preselil v Berlin in se zaposlil v tovarni avtomobilov BMW, kjer je kot brusilec delal vse do upokojitve leta 2005. V Berlinu živi in ustvarja še danes, a je ves čas v stiku z domovino. O njegovi navezanosti na domači kraj priča tudi nadimek Ogradni, ki izhaja iz imena domačije v Zabovcih.

Z likovnim ustvarjanjem se je pričel ukvarjati zelo zgodaj in bil deležen vzpodbud likovnih pedagogov Rozine Šebetič in Albina Lugariča. Sprva se je loteval oljne likovne tehnike na platno in lesonit, v Nemčiji pa se je pričel posvečati oljnemu slikanju na steklo, po katerem je tudi najbolj prepoznaven. Da bi izboljšal svojo tehniko, je obiskoval enoletno umetniško šolo v Berlinu (1978), izpopolnjeval pa se je tudi pri prof. Butini v Ljubljani (1994). Njegov likovni izraz je blizu podobam hrvaške hlebinske šole naivnega slikarstva. Motivi, ki jih uporablja, izvirajo iz vsakdana, največ iz narave, prevladujejo kmečki motivi, okoljevarstvo, portreti itd.
Svoj prvi slikarski uspeh je dosegel na evropskem natečaju ob stoletnici nastanka avtomobila, ko je njegovo delo, ki ga je izdelal po naročilu tovarne BMW, zasedlo drugo mesto (1986). Razstavljal je v mnogih evropskih državah, od Avstrije in Nemčije pa vse do Francije in Skandinavije, več kot petdesetkrat. Večkrat se je predstavil tudi v Sloveniji, med drugim v Mariboru (1982), Murski Soboti (1983), Tolminu (2003, 2004), Ljubljani (2011), na Ptuju (2012) in drugje. V Sloveniji se je udeležil več likovnih kolonij, in sicer v Lipici, Mostu na Soči, Postojni itd. Pod okriljem Unicefa in akcije umetnikov za toleranco United Buddy Bears je kot zastopnik Slovenije poslikal dva slovenskega medveda (2002).

 

Viri in literatura
L. Klemenčič: Marjan Kekec v galeriji med oblaki, Štajerski tednik, št. 47 (25. 11. 2004), str. 12.
M. Tomašič: V ptujski knjižnici razstavlja likovna dela Marjan Kekec Ogradni, Ptujčan, št. 4 (26. 4. 2012), str. 20.
S. Pobrežnik: Likovni ambasador Slovenije, Večer, št. 90 (18. 4. 2012), str. 18.
D. Kmetec: Mojster čopiča na steklo: razstava Marjana Kekca Ogradnega, Štajerski tednik, št. 31 (17. 4. 2012), str. 10. 


Glej tudi

link   Osebna spletna stran


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 20.12.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh