483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KEKEC Franc
Foto: Osebni arhiv
Galerija slik

KEKEC, Franc


Rojen: 
16. januar 1940, Bukovci
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je na kmetiji kot četrti otrok s tremi sestrami. Osnovno šolo je obiskoval v Markovcih, srednjo šolo pa končal na srednji Kmetijski šoli v Mariboru. Po maturi se je zaposlil kot kmetijski svetovalec na KZ Muretinci. Diplomiral je leta 1962 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer biologija in kemija.
Takoj po diplomi se je kot predmetni učitelj zaposlil na osnovni šoli v Gorišnici. Po desetih letih je spremenil delovno okolje in pričel delati na Osnovni šoli Hajdina, po dveh letih pa na Osnovni šoli Franca Osojnika na Ptuju.
Leta 1974 se je zaposlil kot trgovski potnik, kasneje kot komercialist v prodaji na šolskem oddelku za učila in šolsko opremo v Slovenijalesu Ljubljana. Na tem delovnem mestu je bil zaposlen 16 let. Z osamosvojitvijo Slovenije leta 1991 so nastale nove možnosti za vrnitev v šolstvo in tako je postal ravnatelj osnovne šole v Cirkulanah. V tem času je bila velika pridobitev prizidek k šoli, kar je omogočilo enoizmenski pouk in specialne učilnice, ter nova šola v Zavrču.

Ko je primestna četrt Markovci leta 1998 postala občina, je bil kot kandidat stranke SLS izvoljen za župana. Županoval je tri mandate in sicer do leta 2010. Upokojil se je leta 2001 in župansko funkcijo opravljal kot volonter.

Občina Markovci je v času njegovega županovanja pridobila dobro urejeno obrtno cono, kar je omogočilo nova delovna mesta in novi zagon gospodarstva v občini. Nove možnosti za razvoj športa in tudi druge razne kulturne prireditve je zagotovo prinesla večnamenska dvorana pri osnovni šoli. V večini vaseh so bili obnovljeni vaški gasilski domovi, kar je omogočilo razvoj vaških skupnostih. Ohranili ali obnovili so se kulturni spomeniki (cerkev, kapele, križi). Sodeloval je pri občinskem zborniku Iz korantove dežele, ki je izšel leta 2008, in pri izdaji pesniške zbirke Pesmi iz zapuščine avtorice Ljudmile Kafol, ki je izšla leta 2010 ob 200-letnici šolstva v Markovcih.
Viri in literatura
F. Kekec: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, april 2015 (hrani arhiv KIP).
M. Ozmec: Nihče mu jih ne bi prisodil …, Štajerski Tednik, št. 16 (26. 2. 2010), str. 24.


Glej tudiPrispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 6.10.2015, Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh