483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KAUČIČ Alojz
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

KAUČIČ, Alojz


Rojen: 
29. maj 1951, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Od leta 1980 naprej je opravljal vrsto odgovornih funkcij, in sicer je bil predsednik gostinske sekcije pri Obrtni zbornici Ptuj, med leti 1986–1990 pa predsednik te zbornice.
Bil je tudi predsednik Nogometnega kluba Drava Ptuj, starešina lovske družine Juršinci, podpredsednik SLS na območju bivše Občine Ptuj, predsednik krajevne skupnosti Juršinci (1991–1994), predsednik Obrtne zbornice Ptuj ter državni svetnik za pokrivanje lokalnih interesov petnajstih občin, ki so nastale iz bivše Občine Ptuj.
Bil je član komisije za kmetijstvo pri Državnem svetu ter komisije za drobno gospodarstvo in turizem in tudi njen podpredsednik.

Od leta 1995 je župan Občine Juršinci. V tej vlogi je torej od začetka obstoja občine in jo vodi že šesti mandat. V času njegovega županovanja je občina doživela velik napredek in razvoj. S svojim znanjem in izkušnjami si je prizadeval zagotavljati ekonomske pogoje za nova vlaganja, družinske kmetije, malo gospodarstvo in turizem. Spodbujal je sonaravno kmetovanje in dopolnilne dejavnosti na kmetijah. S svojim delom se je zavzemal za ohranjanje ravnovesja med podeželjem in mestom. Prizadeval si je za enake možnosti v izobraževanju, brezplačno šolanje, ohranitev naravne ter kulturne dediščine in za solidarnost med generacijami.

V zasebnem življenju veliko časa preživi z družino, v prostem času se ukvarja z vinogradništvom ter kletarjenjem. Vsako leto ob treh kraljih tradicionalno obišče občane, ki so dopolnili 85 let.

Viri in literatura
A. Kaučič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, april 2015 (hrani arhiv KIP).
D. Bećirovič: Alojz Kaučič – osebnost leta 2008, Štajerski tednik, št. 3 (13. 1. 2009), str. 16.
F. Lačen: Nova dvorana za razvoj športa, Štajerski tednik, št. 31 (7. 8. 2003), str. 8.Glej tudiPrispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.10.2015, Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh