483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KANDRIČ Irena
Foto: osebni arhiv I. Kandrič
Galerija slik

KANDRIČ, Irena


Rojena: 
1973, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Dr. Irena Kandrič živi in ustvarja v Ormožu; je profesorica slovenskega jezika s književnostjo in sociologije. Končala je podiplomski študij, po katerem je prejela naziv magistrica znanosti s področja sociologije, ter doktorski študij s področja humanistike.

Z literarnim ustvarjanjem je pričela v Osnovni šoli Ormož. Svoje zgodbe in pesmi je pošiljala v revije, se udeleževala literarnih delavnic in srečanj literatov; v letu 1993 je bila soavtorica literarnega večera v ormoški grajski dvorani. V mariborskem Locutiu je objavljala svoje zgodbe in pesmi (Kraljica sanj, Talita kum, Voda šumi, Zaprem oči, Zevajoča praznina), prav tako v vseslovenski literarni reviji Mentor (Pred vrati postave, Metulji, Emanuel, Talita kum). Kot literarna ustvarjalka Prlekije je predstavljena tudi v zborniku prleških ustvarjalcev Prleška düša.

Literarno ustvarjanje je po diplomi na Pedagoški fakulteti Maribor nadaljevala s pedagoškim delom. Kot pomoč osnovnošolskim učencem je v soavtorstvu izdala delovni zvezek gradiv za slovenščino z nalogami za pripravo ob nacionalnem preverjanju znanja Eksterci (2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2014). Napisala je tudi nekaj zbirnikov za učenje slovenščine, ki jih uporabljajo tako osnovnošolci kot tudi srednješolci: Liteorija: zbir literarne teorije za višje razrede osnovne šole (2011); Književnost: pregled literarnih del in njihovih avtorjev za višje razrede osnovne šole (2005); Sporočanje: priročnik za tvorjenje besedil za višje razrede osnovne šole: jezik, besedilne vrste, obrazci (2005). Za področje državljanske in domovinske kulture in etike je izdala učno gradivo Državljanska vzgoja in etika: pojmovnik državljanske (in domovinske) vzgoje ter etike (2009).

V spomin in v čast dvema rojakoma in veljakoma ormoške občine in Prlekije je napisala dve monografiji: Ruda Jurčec: luči in sence njegovega življenja in dela (2003) ter Stanko Čurin: legenda slovenskega vinogradništva in vinarstva – A legend of Slovenian viticulture and wine-making (2010).


 

Viri in literatura
I. Kandrič Koval: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 28.8.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh