483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JURTELA Bogomir
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

JURTELA, Bogomir


Rojen: 
2. september 1940, Spodnje Jablane
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Štiri razrede osnovne šole je obiskoval v Cirkovcah, nižjo gimnazijo na Ptuju in nato učiteljišče v Mariboru. Po končanem šolanju se je zaposlil kot učitelj na osnovni šoli v Hajdini, zatem je poučeval na šolah v Kidričevem in v Cirkovcah. Ob delu je leta 1969 diplomiral na likovnem oddelku Pedagoške akademije v Mariboru in postal predmetni učitelj likovnega pouka. Od leta 1975 do upokojitve leta 2000 je bil ravnatelj Osnovne šole Cirkovce.

Slikati je začel leta 1961. Likovno so ga usmerjali akademski slikarji Slavko Kores, Lajči Pandur, Maks Kavčič in Gabrijel Kolbič. Pri slikanju uporablja različne slikarske tehnike in materiale, najpogosteje ustvarja v akrilni tehniki. Motive jemlje pretežno iz narave, tako upodablja pokrajine, tihožitja, človeške in živalske figure, izmed katerih so mu posebej dragi motivi s konji. Slika v intenzivnih barvah, pri čemer se poslužuje hladno-toplih in komplementarnih kontrastov. Njegov način slikanja je izrazito individualen, veliko raziskuje in eksperimentira ter že nekoliko posega na področje abstraktnega. Ob slikah običajnih velikosti je avtor več velikih scenskih slik za gledališča, del njegovega ciklusa pa predstavljajo tudi mozaiki. Živi in ustvarja na Janškem Vrhu pri Ptujski Gori.
Svoja dela je predstavil na več kot tridesetih samostojnih razstavah, med drugim v Globasnici (Avstrija), na Ptuju, v Kidričevem, Majšperku, Cirkovcah itd. Prav tako je razstavljal na več kot petdesetih skupinskih razstavah po različnih krajih Slovenije pa tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Udeležuje se raznih slikarskih kolonij, ex-tempor in likovnih delavnic.

Je član Likovne sekcije dr. Štefke Cobelj pri Delavsko prosvetnem društvu (DPD) Svoboda Ptuj in likovnih sekcij pri Umetniškem društvu Ustvarjalec, Društvu upokojencev Ptuj in DPD Svoboda Majšperk. V letih 1975–1980 je vodil gradnjo telovadnice in kulturnega doma v Cirkovcah.

Za svoja likovna dela je prejel številna priznanja, med drugim v Ljutomeru (1973), Velenju (1975), Ljubljani (1977), Trbovljah (1979), Sežani (1984,1985), Žetalah (2001, 2002) in drugje. Eno njegovih najpomembnejših priznanj predstavlja grand prix iz 11. ex-tempora v Žetalah (2011).

 

Viri in literatura
Š. Cobelj: Ljubiteljski likovniki Ptuja, Maribor, 1988, str. 17.
10 let likovne sekcije društva upokojencev Ptuj: katalog k razstavi: Salon umetnosti Ptuj, od 27. 2. do 13. 3. 2007.
J. Foltin: Bogomir Jurtela. V: Podoba in beseda, Ptuj, 2012, str. 47.
J. Šmigoc: Izsanjana zaljubljenost v slikarstvo: Bogomir Jurtela razstavlja pri Ribiču, Štajerski tednik, št. 35 (8. 5. 2015), str. 10.
S. Kodrič: Likovna razstava Bogomira Jurtele, Majšperčan, št. 99 (junij 2016), str. 25.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 19.12.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh